Nükleer müzakerelerde 6 konuda anlaşmazlık

İran ile nükleer müzakereleri yürüten 5+1 grubu ülkeleri arasında 6 konuda anlaşmazlık bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran ile nükleer müzakereleri yürüten 5+1 grubu ülkeleri arasında 6 konuda anlaşmazlık bulunduğu belirtildi.

İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran Meclisi'nin kapalı oturumunda Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaklaşık 10 aydır yürütülen ve 24 Kasım 2014'te sona eren nükleer müzakereler hakkında detaylı bilgi verdi.

Konuşmasında, müzakere heyetine desteklediğini açıklayan İran Dini Lideri Ali Hamaney'e teşekkür eden Zarif, anlaşmazlık konularını "santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği, yaptırımlar ve  İran'ın sermaye piyasasına katılma tarihinin belirlenmesi" şeklinde sıraladı.

Son müzakerelerde görüşmelerin bir hafta sürdüğünü hatırlatan Zarif, "Günde ortalama 7 saat toplantı yapıldığını" ifade ederek şunları kaydetti:

"Müzakerelerde Rusya ile 4 , Almanya, İngiltere ve Fransa ile 2, Çin, Avusturya ve Almanya ile bir oturum yapıldı, Yaklaşık 80 saatte 39 toplantı gerçekleşti. Bu sürenin 10 saati uzmanlık görüşmeleri idi. Taraflar arasında 18 Kasım'da başlayan ve 7 gün süren son tur müzakerelerde, görüşmelerin 7 ay daha uzatılması kararlaştırıldığı. Bu sürenin ilk 4 ayında siyasi uzlaşma veya genel anlaşmaya ulaşmak için çaba gösterilecek. Bu belki daha erken olabilecek, son 3 ay da ise anlaşmanın teknik ve hukuki detaylarının yazılacak." 

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu arasında yürütülen ve son görüşmeleri Viyana'da sürdürülen nükleer müzakereler sonucunda nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakere tarihinin 1 Temmuz 2015'e kadar uzatıldığı açıklanmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir