Nükleer müzakerelerde kritik gün

İran ile nükleer müzakereler belirlenen tarihin ilerisine sarktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen İran ile batılı devletler arasındaki nükleer müzakerelerin süresi bir gün daha uzatıldı.

İran ile altı büyük devlet arasında Tahran'ın nükleer programını sınırlayacak çerçeve anlaşmaya için yapılan müzakereler daha önce belirlenen son tarihin ilerisine sarkarken; tarafların anlaşmaya yaklaştıkları, ancak bazı görüş ayrılıklarının sürdüğü belirtiliyor. Müzakerecilerin İsviçre'nin Lozan kentindeki görüşmeleri bugün erken saatlere kadar sürerken, taraflar görüşmelerin ilerleyen saatlerde devam edeceğini belirttiler. İran ile Rusya tarafların uzlaşacağına dair iyimser olduklarını belirttiler.

ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan oluşan altı ülke ile İran arasında ülkenin nükleer programının askıya alınması karşılığında ekonomik yaptırımların kaldırılması üzerinde çerçeve anlaşmaya varılması, Haziran sonu itibariyle nihai bir anlaşmaya ulaşılmasının kapısını aralayacak.Anlaşma aynı zamanda İran'ın nükleer programı hakkında 12 yıldır süregelen açmazın sona ereceğine ve Orta Doğu'da askeri gerilimin azalacağına işaret edecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rus TASS ajansında yer alan açıklamasında müzakerecilerin "tüm temel unsurlarda" anlaştığını ifade ederken, İran dışişleri bakanı taslak çerçeve anlaşmanın bugün hazırlanabileceğini belirtti.

Ancak görüşmelere yakın bir kaynak, tarafların böyle bir uzlaşıya varmadığını belirtirken, Fransız bir yetkili Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un görüşmelerden ayrıldığını ve "faydalı" olacak bir zamanda Fransa'dan dönerek müzakerelere tekrar katılacağını söyledi.İran dünkü görüşmelerde "nükleer hakları"na sahip çıkarken, ABD müzakereleri sona erdirme tehdidinde bulundu. Müzakereler İran'ın nükleer araştırmaları, Birleşmiş Milletler yaptırımlarının kaldırılması ve İran'ın anlaşmayı ihlali hakkında tekrar başlatılması konularında düğümleniyor.

              

Bu konularda ilginizi çekebilir