Obama anketlerinden 'sağlıklı' sonuç çıkmadı

Sağlık reformu yasasının başlattığı tartışma, ABD halkını ikiye böldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de yeni onaylanan tarihi sağlık reformu yasası, ülkede ABD Başkanı Barack Obama'ya olan desteği de tartışmaya açtı. CNN'e göre, Obama'ya destek 1 haftada 5 puan artarken, Washington Post'a göre oran değişmedi.

Kongre'den uzun uğraşlar sonucu geçirilen sağlık reformunun ardından Amerikalılar'ın, yeni kanuna ve ABD Başkanı Obama'nın icraatlarına nasıl baktığı merak konusu oldu. Anketler ise birbirinden farklı sonuçlar sunuyor.

Washington Post'a göre destek değişmedi

Washington Post'un 1000 yetişkin üzerinde yaptığı ankete göre, Amerikalılar'ın yüzde 80'i yeni kanunu genel anlamda ülkenin gidişatına yönelik "önemli bir değişiklik" olarak görüyor, ancak reforma destek konusunda derin görüş ayrılıkları devam ediyor.

Bu çerçevede, ankete katılanların yüzde 46'sı yeni kanunla gelen değişiklikleri benimsediğini, yüzde 50'si ise bunlara karşı olduğunu söylüyor. Cumhuriyetçilerin konuya olumsuz yaklaşımı değişmezken, Obama'nın Kongre'nin görüşmesinden hemen önce reformu anlatmak için turlara çıkmasının Demokratlar üzerinde çok etkili olduğu ifade ediliyor. Ankete göre, sağlık reformunu destekleyen Demokrat sayısı geçen ay yüzde 41 iken, bu ay, yüzde 80'e çıktı.

Ankete katılanlar, reformun uzun vadeli yarar ve zararları konusunda da üçe bölünmüş durumda. Amerikalılar'ın yüzde 44'ü konuya olumsuz yaklaşırken, yüzde 36'sı sağlık sisteminin kalitesi ve sigortalarının kapsamının aynı kalacağını, yüzde 17 ise sağlık koşullarının daha iyiye gideceğini düşünüyor.

Washington Post'un anketine göre, Obama'nın ülkede genel anlamda desteklenme oranı ise geçen aylara göre aynı. Amerikalılar'ın yüzde 53'ü Obama'nın icraatlarını onaylıyor.

Ancak ankete katılanların yüzde 54'ü Obama'nın Washington'a ihtiyaç duyulan değişimi getirdiğini, yüzde 44'ü ise getirmediğini belirtiyor. Olumlu düşünenlerin oranının Ocak ayındaki ankette yüzde 50 oranında olduğu düşünüldüğünde, Obama'nın "değişim" sloganına inancın 4 puan arttığı görülüyor.

"Temsilciler Meclisi için bugün seçim yapılsa hangi tarafa oylarını vereceklerinin" sorulması üzerine de ankete katılanların yüzde 47'si Demokratlara, yüzde 43'ü Cumhuriyetçilere oy vereceğini ifade ediyor.

CNN'e göre destek arttı

CNN'in 1009 yetişkin üzerinde yaptırdığı ankete göre ise sağlık reformu yasasının geçmesi Obama'yı destekleyenlerin oranlarını artırdı. Ankete göre, Obama'nın icraatlarını onaylayanların oranı bu hafta yüzde 51'e çıktı. Bu oran, reformun Kongre tarafından henüz onaylanmadığı bir hafta öncesindeki sonuçlara göre 5 puanlık artışa tekabül ediyor.

Demokratlar arasında da Obama'yı destekleyenlerin oranı geçen haftaya göre 12 puan artarak yüzde 86'ya çıktı. Bağımsızlar arasında ise Obama'nın performansını beğenenlerin oranı yüzde 6 arttı.

Ayrıca Amerikalılar'ın yüzde 47'si bu yasanın Obama'nın "büyük zaferi" olduğunu düşünüyor.

CNN'in Anket Müdürü Keating Holland, Obama'ya desteğin özellikle yıllık geliri 25 bin doların altında olanlar arasında arttığını, çünkü bu kesimin yeni sağlık sisteminden daha çok yarar sağlayabileceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir