Obama iftarda ateşkes çağrısını destekledi

Beyaz Saray'da ABD'deki müslüman toplum temsilcileriyle iftarda buluşan Obama, Mısır'ın İsrail ve Hamas arasında ateşkes girişiminde bulunmasına destek verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Mısır yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes girişimini överek, bunun bölgede sükuneti yeniden sağlayabileceğinden umutlu olduklarını söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da ABD'deki Müslüman toplumun temsilcileri, farklı inançlara mensup liderler, seçilmiş yetkililer ve çoğunluğu Müslüman ülkelerden diplomatik camianın katıldığı geleneksel iftar verdi.

Burada yaptığı konuşmada İsrail-Filistin gerginliğine değinen Obama, "Gazze'de ve İsrail'de gördüğümüz tablo yürek parçalayıcı. ABD'deki insanlar, orada olanları derinden önemsiyor ve nasıl bir yol izlememiz gerektiğine dair, aralarında ayrı fikirlerin de olduğu güçlü görüşler var ki bu Amerikan demokrasisinin parçası. Biz bu tartışmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu bizi daha güçlü kılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, amaçlarının hem İsrailliler hem de Filistinliler için barış ve güvenliğin sağlanması olduğunu vurguladı.

"Filistinli sivillerin ölmesi ve yaralanması bir trajedi"

Hiçbir ülkenin, vatandaşlarına ayrım gözetmeden roketler fırlatılmasını kabul edemeyeceğini belirten Obama, "Dolayısıyla, İsrail'in, Hamas'ın affedilmez saldırıları karşısında kendisini savunma hakkı bulunduğu noktasında çok net olduk. Aynı zamanda, hafifletmek için çok çalıştığımız Gazze'deki insani krize ilaveten, Filistinli sivillerin ölmesi ve yaralanması bir trajedi. Bu nedenle de kim oldukları ya da nerede yaşadıklarına bakmadan sivillerin korunması gereğini vurguladık" dedi.

Obama, bölgede gerilimin daha da tırmanmasının en başta İsrail ve Filistin halkı olmak üzere hiç kimsenin yararına olmadığının altını çizerek, bundan dolayı 2012'deki ateşkese geri dönmeye katkı sağlamak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Mısır'ın ateşkes girişimine de değinen Obama, "Mısır'ın bu hedefi (2012 ateşkesine dönülmesi) başarmaya dönük bir öneri getirmesinden cesaretlendik. Bunun, arayışı içinde olduğumuz sükuneti yeniden tesis edebileceğini umut ediyoruz" ifadesini kullandı.

Obama, "Daha geniş çerçeveden bakarsak, Gazze'deki durum bize bir kez daha hatırlattı ki, statüko sürdürülemez ve gerçek güvenliğe uzanan tek yol, İsrail ve Filistinliler arasında, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla ve tüm halkların haysiyetine saygı gösteren şekilde çözümlendiği adil ve kalıcı bir barış" değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, ABD'deki en büyük Arap-Amerikan sivil haklar kuruluşu olan Ayrımcılığa Karşı Arap Amerikan Komitesi, yemeğin öncesinde, ABD'nin İsrail'e desteğini gerekçe göstererek yönetimin ev sahipliği yaptığı tüm iftarlara boykot çağrısı yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir