Obama, IŞİD'e operasyon emri verdi

ABD Başkanı Obama, Irak'ta militanlara karşı sınırlı hava saldırısına izin verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, İslamcı militanların Kuzey Irak'taki  ilerleyişini durdurmak amacıyla Amerikan hava kuvvetlerinin sınırlı hava saldırılarına izin verdiğini açıkladı.

Obama "muhtemel bir soykırımı" durdurabilmek için bölgede mahsur kalan dini azınlık gruplarına da havadan gıda ikmaline başlandığını bildirdi.

Obama dün ulusal güvenlik kadrosuyla yaptığı toplantıdan sonra, eğer İslam Devleti militanları Kürt başkenti Erbil'e  daha yaklaşırsa ya da ülkenin herhangi bir yerinde bulunan Amerikan personeli için tehdit haline gelirse, bu güçlere karşı  hedefli hava saldırısı yapılmasına izin verdiğini söyledi.

Iraklı ve Kürt yetkililer, İslamcı militanlar kuzey Irak'ta etkilerini genişlettikçe ortaya çıkan insani kriz karşısında acil yardım istemişlerdi.

El Kaide'den doğmuş olan İslam Devleti adlı militan grubun saldırılarından kaçan on binlerce Yezidi, Sincan Dağı'na sığınmış ancak burada aç ve susuz kalmışlardı.

Obama gazetecilere, "muhtemel bir soykırımı engellemek için sorumluluk içinde ve dikkatli davranmalıyız" dedi.

Obama'nın bu açıklamasından kısa bir süre önce Amerikan uçakları Yezidilerin mahsur kaldığı bölgeye havadan acil yardım malzemesi atmaya başladı.