Obama, tek başına hareket edecek

Göçmenlik reformunu hayata geçirmede Kongre'den "umudunu kesen" Obama, sistemde yapılmasını istediği değişiklikler için Kongre'yi baypas ederek kendi başına adım atacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'deki Cumhuriyetçilerden artık göçmenlik reformu konusunda adım atmalarını beklemeyeceğini ve sistemde değişikliğe gitmek için başkanlık yetkilerini kullanmak suretiyle kendisinin harekete geçeceğini söyledi.

Obama'nın ikinci döneminin en önemli önceliklerinden olan ve ülkedeki 11 milyon kaçak göçmene ikamet ve vatandaşlık yolunu açan göçmenlik tasarısı, Demokrat çoğunluklu Senato'dan geçen yıl yaz aylarında geçmesine rağmen Cumhuriyetçi çoğunluklu Temsilciler Meclisi'nde hala gündeme getirilebilmiş değil. 

Konuyla ilgili Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen Obama, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'ın, kendisini göçmenlik reformu konusunda Meclis'in bu yıl oylama yapmayacağı yönünde bilgilendirmesinin ardından, Kongre'yi baypas etme kararı aldığını bildirdi.

Obama, bu tür bir yürütme yetkisini ancak ortada çok ciddi bir mesele olduğunda ve Kongre "hiçbir şey yapmamayı" tercih ettiğinde kullandığını belirterek, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin yasayı geçirmemesinin, ülkenin güvenliği, ekonomisi ve geleceği için kötü olduğunu savundu.

Sınırda sayıları giderek artan ve binlerceye ulaşan refakatsiz çocukların ortaya çıkması vakalarının, siyaseti bir kenara bırakıp göçmenlik konusunda adım atma ihtiyacını doğurduğunu vurgulayan Obama, "Amerika, onların (Cumhuriyetçilerin) adım atmasını sonsuza kadar bekleyemez. İşte bu nedenle bugün, göçmenlik sistemimizi Kongre olmadan, kendi başıma mümkün olduğu kadar düzeltmek için yeni bir çaba başlatıyorum" dedi.

Bununla birlikte, Obama'nın, bugün açıkladığı karara rağmen sistem üzerine kendi başına değişiklikler yapma kapasitesinin sınırlı olduğu yorumları da yapılıyor. Obama açıklamasında, ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ve Adalet Bakanı Eric Holder'a, Kongre'nin onayı gerekmeden yaz sonuna kadar atabileceği adımlara dair kendisine seçenekler sunmaları ve sınıra gerekli kaynakları aktarmaları talimatı verdiğini de bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir