'Obama yönetimi çok pasifti'

Cenevre görüşmelerine katılan muhalifler, Suriye krizinin çözümü noktasında yeni ABD yönetiminin daha etkin rol almasını bekliyor. Muhaliflerin sözcüsü Muslat, "Obama yönetimi çok pasifti. Yeni yönetimin aktif olmasını istiyoruz." diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye konulu 4'üncü Cenevre görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin sözcüsü Salim el-Muslat, sürecin başarısız olmasının sebebinin kendileri olmayacağını, neye mal olursa olsun çözüm için müzakere etmeye devam edeceklerini söyledi.

Önceki Cenevre görüşmelerine de zor şartlarda geldiklerini belirten Muslat, "Geçen Cenevrelere de aynı şekilde rejimin saldırıları sürerken geldik. Şimdiye kadar rejimden ciddiyet görmedik. Rejim sadece askeri çözüme, öldürme ve yıkmaya inanıyor." diye konuştu.

"Anayasa ve seçimi şimdi konuşmak yersiz"

Salim el-Muslat, görüşmelerde ele alınacak en önemli konunun geçiş yönetiminin oluşturulması meselesi olduğunu vurgulayarak, "Öncesinde anayasa ve seçimi konuşmak yersiz." dedi.

Muslat, geçiş yönetimi dışındaki "ulusal birlik hükümeti" ya da "geniş kapsamlı hükümet" formüllerini kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

"ABD yönetiminden aktif politika bekliyoruz"

Muslat, "ABD'nin yeni politikasının netleşmesini istiyoruz. İran'a karşı olacağına dair sinyaller var. Obama yönetimi çok pasifti. Yeni yönetimin aktif olmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

4'üncü Cenevre görüşmelerine iyi niyetle devam ettiklerini kaydeden Muslat, "Görüşmelerin başarısız olmasının sebebi asla biz olmayacağız. Biz neye mal olursa olsun, çözüm için müzakere etmeye devam edeceğiz. Bizdeki bilgiye göre, görüşmeler Mart ayının 5'inde bitecek. Bir hafta ara verilecek. Ondan sonra ikinci tur başlayacak. Ancak biz kesintisiz şekilde sürmesini istiyoruz." dedi.

Öte yandan  BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura'nın akşam saatlerinde Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyetiyle görüşmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir