”Obama yönetimi, nükleer savaş başlıklarını azaltacak”

The Times gazetesi, Obama'nın hedefinin her bir ülkenin elindeki nükleer silahların yüzde 80 oranında azaltılması olduğu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, Barack Obama başkanlığındaki yeni Amerikan yönetiminin, nükleer savaş başlıklarını azaltmak istediğini ve bu amaçla Rusya ile bu konuda bugüne kadar yapılmış en ciddi görüşmeleri başlatmaya hazırlandığını öne sürdü.

ABD Başkanı Obama'nın hedefinin her bir ülkenin elindeki nükleer silahların yüzde 80 oranında azaltılması olduğu kaydedilen haberde, bu konuda yapılacak radikal bir anlaşmanın, bütün dünyadaki nükleer savaş başlığı sayısının 1000 ile sınırlandırılmasını öngöreceği iddia edildi.

Obama yönetiminin planının anahtar bölümünü, Bush yönetiminin doğu Avrupa'ya yönelik füze savunma sisteminin gözden geçirilmesinin oluşturduğu da vurgulanan haberde, projeye Moskova'nın karşı çıktığı belirtildi.

Obama'nın, bu çok önemli adım için Beyaz Saray'da özel silahsızlanma ofisi oluşturmayı ve başına Clinton yönetiminin silahsızlanma özel temsilcisi Gary Samore'u getirmeyi planladığı ifade edilen haberde, bu konudaki görüşmelerin ise Hillary Clinton yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetileceği öne sürüldü.

Obama'nın henüz savunma sistemi konusundaki nihai kararını almadığı da belirtilen haberde, "Ama yine de Polonya'ya Amerikan füzelerinin yerleştirilmesi ve Çek Cumhuriyeti'ne radar istasyonu kurulmasıyla ilgili kararlar adeta bilerek geciktiriliyor" denildi.

Haberde, Rusya ile ABD arasında sağlanacak bu yöndeki bir anlaşmanın, elinde 160 nükleer savaş başlığı bulunduğu bilinen İngiltere üzerinde de baskı oluşturabileceğine dikkat çekildi.