Obama'nın Dünya Bankası adayı belli oldu

ABD Başkanı Obama, Dünya Bankası Başkanı olarak Dartmouth Koleji Başkanı Jim Yong Kim'i aday gösterecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Obama'nın, Dünya Bankası başkanlığı için Dartmouth Koleji Başkanı Jim Yong Kim'i aday göstereceği bildirildi. ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, Güney Kore doğumlu Jim Yong Kim'in aday gösterileceğini belirttiler.

Yetkililer, tıp eğitimi alan, küresel sağlık ve gelişim alanında önemli bir yere sahip Kim'in, AIDS ve veremle mücadelede önemli görevler üstlenmesi ve geniş deneyimi nedeniyle seçildiğini kaydettiler. Obama'nın, Kim'in adaylığını bugün Beyaz Saray'da Rose Garden'da düzenlenecek etkinlikte açıklayacağı bildirildi.

Kim, kimdir?

Güney Kore doğumlu Kim, ailesiyle ABD'ye geldiğinde 5 yaşındaydı. Brown Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde eğitim alan Kim, küresel sağlık örgütü Partners in Health'ın kuruculuğunu yaptı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün HIV/AIDS bölümünün direktörlüğü görevini üstlendi. Kim, 2009 yılında da Dartmouth Koleji Başkanlığı görevine başladı. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı. Zoellick'in halefini nisan ayında belirlemeyi planlayan Dünya Bankasından yapılan açıklamada, adaylık başvurularının 23 Mart'a kadar kabul edileceği belirtilmişti.

Dünya Bankası'nın 25 üyeli yönetim kurulu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor. IMF ve Dünya Bankası kuruluşlarından bu yana ABD ile Avrupa arasında resmi olmayan anlaşmayla IMF'ye her zaman bir Avrupalı ve Dünya Bankasına ise bir Amerikalı başkanlık etti. ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir