Obama'nın Küba ziyareti gelecek aylarda belli olacak

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rhodes, "Gelecek birkaç ay içerisinde (ziyarete ilişkin) kararımızı vereceğimizi düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beyaz Saray'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığı sona ermeden Küba'yı ziyaret edip etmeyeceğine birkaç ay içinde karar vereceği bildirildi. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes, Obama'nın Noel ve yılbaşı tatilini geçirdiği Hawaii'de gazetecilere yaptığı açıklamada, olası ziyarete gelecek aylarda karar verileceğini kaydetti. 

Washington yönetiminin söz konusu seyahat öncesinde Küba'nın insan hakları karnesini ilerlettiğini ve özel şirketlerin ülkenin ekonomisinde daha fazla etkin olmasını görmek istediklerini vurgulayan Rhodes, ayrıca Havana yönetiminin halkın daha fazla bilgiye ve internete erişimini sağlaması gerektiğini vurguladı. 

Rhodes, Başkan'ın ziyaretinin bu önceliklerin ilerletilmesine yardım olup olmayacağının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Gelecek birkaç ay içerisinde (ziyarete ilişkin) kararımızı vereceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. 

ABD Başkanı Obama, Küba ile ilişkileri normalleştirme kararının birinci yıl dönümü olan geçen 17 Aralık'ta Kongre'ye çağrıda bulunmuş ve bu ülkeye yönelik ambargonun kaldırılmasını istemişti.  

Küba'da 1959'daki devrimin ardından tüm Amerikan işletmeleri kamulaştırılmış, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmiş, ABD ülkeye ticaret ambargosu uygulamaya başlamıştı. 

Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Aralık 2014'te iki ülkenin ilişkileri normalleştirme kararı aldıklarını eş zamanlı olarak açıklamıştı. Geçen bir yılı aşkın sürede, taraflar karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmış, posta hizmetlerini yeniden başlatma kararı almış ve iki ülke arasında tarifeli ticari uçuşların yeniden başlamasına yönelik karar alınmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir