OECD: IMF ve AB, ortak destek vermeli

Genel Sekreter: Avrupa, istikrar programını sunduktan sonra Yunanistan'a güçlü destek önermeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, borç krizinin üstesinden gelmesinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB'nin ortak desteğinin Yunanistan için en iyi yol olacağını söyledi.

Guirra, Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, "Avrupa, istikrar programını sunduktan sonra Yunanistan'a güçlü destek önermeli. Piyasalar bu mesajı alacak, Yunanistan borçlanma maliyetini düşürecek ve aldığı önlemleri ve reformları uygulamak için harekete geçecek" dedi.

"En iyi yolun ortak destek, fon ve garantiler olduğunu düşünüyorum. Bu ortaklıkta IMF'yi de görüyorum" diyen Guirra, Yunanistan'ın, aldığı önlemlere rağmen, bu krizden tek başına çıkamayacağını, Avro Bölgesi'nin de şu anda bir üye devlet için kurtarma mekanizması olmadığını ifade etti.

Guirra, "Sanırım ortak bir destek programına ihtiyaç var. Yunanistan IMF üyesi, niçin yardım istemesin? Birçok ülke IMF'ye başvurdu, Yunanistan niçin olmasın?" diye konuştu.

AB liderleri 25-26 Mart'ta Brüksel'de yapacakları toplantıda Yunanistan'a destek mekanizmasını ele alacaklar.

Borçlarını yeniden finansa etmek için Almanya'nın iki katı kadar borç faizi ödeyen Yunanistan, borçlanma maliyetlerini düşürmeye yardımcı olmada somut stand-by paketi için Avrupalı ortaklarına baskı yapıyor.

Bu yıl bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 8,7'sine çekmek için yüzde 4 oranında mali düzeltmeyi amaçlayan Yunanistan, AB'nin borcunu yönetmesine yardımcı olmak için çözüm bulamaması halinde IMF'ye başvurabileceğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir