”Önyargısız herkesle görüşmeye hazırız”
İran UAEK Sultaniye, ülkesinin nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu belirtti
VİYANA - İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, "önyargısız, önkoşulsuz herkesle her şeyi görüşmeye hazır" olduklarını söyledi.
Sultaniye, UAEK yönetim kurulu toplantısının yapıldığı Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu belirtti ve taraf oldukları Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasından (NPT) kaynaklanan haklarını kullanarak, nükleer enerjiye sahip olmak istediklerini bildirdi.
Ülkesiyle Altılar olarak anılan, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya arasındaki görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini ifade eden Sultaniye, "Bize önyargısız ve önkoşulsuz gelmek isteyen herkesle sadece nükleer programımızı değil, küresel ve bölgesel birçok sorunu görüşmeye hazırız" diye konuştu.
"Altıların, küresel ve bölgesel birçok sorunu da içine alan kapsamlı bir çözüm için arayış içinde olduğunu gördüğünü" belirten daimi temsilci, ülkesinin nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyinden UAEK'ya geri gönderilmesi gerektiğini kaydederek, "Altılar gurubunun da BM Güvenlik Konseyinden ziyade UAEK'nın rolüne daha fazla önem atfettiğini ve nükleer dosyanın UAEK'ya geri gönderilmesi için çaba harcadığını" belirtti.
İran ile görüşmekte olan Altılar grubunun çabalarından umutlu olduğunu söyleyen Sultaniye bir soru üzerine, "Ben bu konuda karamsar değilim. Altılar ile yaptığımız görüşmelerde onların da İran'ın nükleer dosyasının UAEK'ya geri gönderilmesinden yana olduklarını görüyorum, ben Altıların çabalarını böyle okuyorum" dedi.
ABD yönetiminin UAEK ve yönetim kurulu üzerinde baskı oluşturduğunu ileri süren Sultaniye, "UAEK ve 35 ülkeden oluşan yönetim kurulu bağımsız kurumlardır. UAEK, ABD'nin emrinde ve her söylediğini yapacak bir kuruluş değildir. ABD yönetiminin bunu anlaması gerekir" diye konuştu.
UAEK Başkanı Muhamed El Baradei'nin, İran'ın nükleer programına ilişkin raporları sürekli olarak basına açıklamasını da eleştiren Sultaniye, "Nükleer programa ilişkin raporlarda çok teknik ifadeler bulunduğunu, bu ifadeleri de sıradan insanların yanı sıra birçok politikacının hatta diplomatın bile anlamakta güçlük çektiğini ve ülkesinin nükleer programına ilişkin kamuoyunda yanlış kanaat oluştuğunu" savundu.
Sultaniye, UAEK'nın üye ülkelerin nükleer programlarına ilişkin hazırladığı raporların gizli kalması gerektiğini belirtti.