OPEC kararı kaya petrolü üretimini vuruyor

Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Hirs, ABD'deki kaya petrolü üreticileri fiyatlardaki düşüş nedeniyle harcamalarını kıstığını, sondaj çalışmaları yavaşladığını ve 2015'te üretimleri azalacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Petrol fiyatındaki düşüş ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretimde kısıtlamaya gitmeme kararıyla ABD'deki kaya petrolü üretiminin gelecek yıl azalması bekleniyor.  

ABD Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Ed Hirs yaptığı açıklamada, ABD'deki kaya petrolü üreticilerinin fiyattaki düşüş nedeniyle harcamalarını kıstığını, sondaj çalışmalarının yavaşladığını, 2015'te üretimlerinin azalacağını söyledi.  

Kaya petrolü kuyularının ilk yılda üretim kapasitesinin yüzde 80'inin tüketildiğinin ifade eden Hirs, düşen fiyat nedeniyle ABD'deki küçük bütçeli petrol üreticilerinin banka kredilerini geri ödemekte zorlandığını belirtti.  

Hirs, bütçeleri yüksek ve nakit akışına sahip büyük petrol şirketlerinin düşen fiyattan daha az etkileneceğini, bu firmaların daha küçük ve zayıflayan üreticileri yutacağını aktardı.  

Geçen hafta OPEC ülkelerinin petrol fiyatındaki düşüşe rağmen üretimde kısıtlamaya gitmeme kararını da değerlendiren Hirs, sözlerine şöyle devam etti:  

"Amerikan dolarının yükselmesi nedeniyle OPEC müşterileri için petrol daha pahalı olmaya başladı. Kartel üretim seviyesini değiştirmezse ve ABD'deki kaya petrolü üretimi azalırsa, bu arzı düşürecek. Petrol fiyatını yükseltebilir. Analizlerimize göre arzdaki yüzde 1'lik bir artış, fiyatta yüzde 25'lik azalmaya neden oluyor." 

Merkezi Londra'da bulunan Energy Aspects adlı enerji piyasaları danışmanlık kurumu jeopolitika analisti Richard Mallinson da düşen petrol fiyatının ileriki altı ayda ABD ve OPEC dışındaki ülkelerin üretimlerinde azalmaya neden olacağını, petrol fiyatının 2015'in ilk yarısında varil başına 70 doların alt seviyelerinde seyredeceğini belirtti. 

Mallison, Suudi Arabistan'ın rezerv bolluğu ve finansal gücü nedeniyle diğer üye ülkelere kıyasla düşük fiyata daha dirençli olduğunu hatırlatarak,  "OPEC üretim kısıtlamasına gitseydi ABD'deki kaya petrol üretimi avantaj sağlayacaktı ve Suudi Arabistan pazar payını kaybedecekti" dedi.  

OPEC ülkelerinin haziranda tekrar toplanacağını anımsatan Mallison, petrol fiyatının daha da düşerek birçok üye ülkeyi finansal zorluğa itmesi nedeniyle kartelin hazirandan önce acil bir toplantı yapacağına inandığını sözlerine ekledi.  

Brent tipi ham petrol fiyatı piyasalarda varil başına 68,5 dolardan işlem görüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir