OPEC petrol talebini yukarı yönlü revize etti

OPEC, Çin'in, dünyada enerji kullanımında anahtar oyuncu olmaya devam ettiğine dikkati çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Çin'in, resesyondan sonra halen toparlanma mücadelesi veren dünyada enerji kullanımında anahtar oyuncu olmaya devam ettiğine dikkati çekerek, bu yıl ve gelecek yıl için küresel petrol talebi tahminini yukarı yönlü revize etti.

Dünya petrol üretiminin yüzde 35'ini karşılayan OPEC'in ekim ayı petrol piyasası raporunda, dünya ekonomisinin ortalamanın altında seviyelerde büyümeye devam ettiği, teşvik önlemlerinin azalması ve Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin borçlarıyla ilgili kaygıların petrol talebi ve küresel ekonominin toparlanması hızı konusundaki belirsizlikleri artırdığı belirtildi.

"Bazı çalkantılara ve gerilemeye rağmen, küresel ekonomideki toparlanma petrol tüketimine destek sağlamayı sürdürecek" denilen raporda, gelecek yıl petrol talebindeki büyümenin, ABD'nin talebindeki belirsizlik sürse bile Çin'in enerji politikalarına duyarlı olacağı vurgulandı.

OPEC, bu yıl küresel petrol talebinin günlük 85,59 milyon varil ve gelecek yıl ise günlük 86,64 milyon varil olacağını tahmin ediyor. Böylece bu yıl ve gelecek yıl için petrol talebinin günlük 800 bin varil artması bekleniyor. OPEC, bu yıl petrol talebinin artmasında teşvik önlemleri öncülüğündeki büyümenin beklenen daha güçlü olmasının etkili olduğunu kaydetti.

OPEC'e üye ülkelerin bakanları mevcut petrol fiyatlarından memnun olduklarını ve örgütün üretim kotasının değişmeyeceğini söylüyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir