Opera, internet yasağını deliyor

Opera'nın 'turbo' özelliği, sansürü aşmayı kolaylaştırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Bilişim Hakları (Cyber Rights) adlı bir internet sitesi, kullanıcılara Türkiye'deki internet yasaklarını aşmak için Opera adlı tarayıcı programı kullanmalarını önerdi.

BBC Türkçe Servisi, "Türkiye'de internet yasağı Opera ile aşılıyor" başlıklı haberinde Bilişim Hakları (Cyber Rights) adlı bir internet sitesinin, kullanıcılara Türkiye'deki internet yasaklarını aşmak için Opera adlı tarayıcı programı kullanmalarını tavsiye ettiğini duyurdu.

Haberde internet kullanıcılarını özgürlüklerini savunmayı amaçlayan sitenin yöneticilerinin, bu çağrıyı 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü nedeniyle yaptıklarını açıkladıklarını belirtti.

Bilişim Hakları sitesi kurucusu ve yöneticisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz'in, Opera web tarayıcısının "turbo" özelliği kullanılarak, sansürlenmiş ve erişime engellenmiş sitelere Türkiye'den kolayca ulaşılabileceğini açıkladığı kaydedilirken Opera programının turbo özelliğinin, web dolaşımını hızlandırdığına işaret edildi.

BBC, "Tarayıcı bu hızlandırmayı yaparken, sıkıştırılmış internet sayfalarını ülke dışında yer alan bir sunucu üzerinden indirebiliyor" dedi.

YouTube'a giremiyor

Bu arada, BBC, uluslararası bir haber ajansının, Nisan ayında Opera programının Kazakistan'da internet sansürünü delme amaçla kullanıldığını haber verdiğini de anımsattı.

Yaman Akdeniz'in, Opera web tarayıcısının bu özelliklerini geçen hafta Kazakistan'da Avrasya Medya Forumu'nda test ettiğini, Türkiye'de de bu yolla, erişime engellenmiş yüzlerce siteye kolaylıkla ulaşıldığını anlattığını da belirten BBC şöyle devam etti:

"Buna göre erişime engellenmiş yüzlerce siteye Firefox veya diğer tarayıcılar üzerinden ulaşılamazken Opera'nın turbo modunda aynı sitelere rahatlıkla girilebiliyor. Buna rağmen YouTube'a bu yolla da girilemiyor."

Konu AİHM'de

Öte yandan, erişimi engelleme kararlarının, Türk kullanıcılarının erişim, bilgi edinme ve bilgi paylaşma haklarını ihlal ettiğini söyleyen Yaman Akdeniz, yargı yoluyla da sansürle mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.

İngiliz yayın kuruluşu, Akdeniz'in, bu kapsamda müzik paylaşım sitesi Last.fm'e uygulanan erişim engelleme kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdığını aktarılırken de başvuruda Web 2.0 tabanlı topluluklar ve bu toplulukları barındıran web sitelerine "süresiz olarak" erişim yasağının getirilmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesine bir müdahale niteliğinde olduğu belirtildiğine dikkat çekildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir