Ordudaki cinsel tacizler isyan ettirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan ordusundaki cinsel taciz vakalarıyla ilgili olarak, bu tür davranışlar sergileyenlerin, giydikleri üniformaya ihanet ettiğini belirterek, bu meseleyle mücadeleye yönelik çabalarını artıracaklarını belirtti.

Obama'ya, Beyaz Saray'da Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Pentagon'un ABD ordusundaki cinsel taciz vakalarında artışa işaret eden raporuyla ilgili değerlendirmesi de soruldu.

Cinsel saldırının öncelikle bir suç olduğunu ifade eden Obama, "Eğer bu, ordumuzun içerisinde oluyorsa, bunu yapan her kim olursa olsun, giydiği üniformaya ihanet ediyor. Onlar kendilerini vatansever olarak görüyor olabilir ama bu tür bir davranışa karıştığınızda, bu vatanseverlik değildir, suçtur. Bu meselenin kökünü kazımak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Obama, konuyu bugün ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile de görüştüğünü belirterek, görüşmede Hagel'e, bu tür tacizlerin son bulmasına yönelik çabalarını giderek katlanan biçimde artırmaları gerektiği mesajı verdiğini aktardı.

Orduda cinsel tacize uğrayanlara da tam destek çıkan Obama, "Onların, başkomutanlarından şunu direkt olarak duymasını istiyorum, arkalarındayım. Onlara destek olacağım. Bu meseleye hoşgörü göstermeyeceğiz. Sorumlular hesap verecek" ifadesini kullandı.

Obama, bu işin sadece konuşmalar ve eğitimlerle halledilemeyeceğini, bunu yapanların tespit edilerek, haklarında soruşturma açılması ve bunun neticesinde görevlerinden alınması gibi tedbirlere başvurulması gerektiğini kaydetti.