Özügergin: AB'den vize kolaylığı değil vize muafiyeti istiyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin "Vatandaşlarımızın vize konusunda karşılaştıkları türlü güçlükler bizde infial yaratıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olduğunu belirterek, vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istediklerini söyledi.

Özügergin, vize serbestliğine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin, tam üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olarak, AB ile kurumsal ilişkileri her gün güçlenen bir ülke olduğunu belirtti.

Sözcü Özügergin, "Vatandaşlarımızın vize konusunda karşılaştıkları türlü güçlükler bizde infial yaratıyor. Biz vize kolaylığı istemiyoruz, vize muafiyeti istiyoruz. Türkiye, kolaylık aşamasını çoktan geçmiş olmalı" diye konuştu.

Brüksel'deki temaslar sırasında konunun ele alındığını söyleyen Özügergin, görüşmelerde "Diğer ülkelere getirilen kolaylıklar ne şekilde ortaya çıktıysa, bize de söyleyin, biz de bu süreci tamamlayalım" dendiğini kaydetti. Özügergin, "Ancak tamamladığımız zaman da hala ortada bir sorun varsa, o zaman bunu çifte standart kabul ederiz" dedi.

Geri Kabul Anlaşması üzerinde çalışıldığını belirten Özügergin, AB'nin uzun süre külfet paylaşımı konusunda çok istekli davranmadığını, ancak son dönemde bir hareketlenme olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Şubat ayı içinde Geri Kabul Anlaşmasının müzakereleri için bir tur yapacaklarını söyleyen Özügergin, Biometrik Pasaportlar konusunda da Dışişleri ile İçişleri Bakanlıklarının yoğun mesaiye başladıklarını ve bu yıl sonundan önce yürürlüğe sokulması için hedef belirlediklerini belirtti.

"Türkiye'nin Ermeni açılımında sorun yok"

Özügergin, konuya yönelik soru üzerine, söz konusu kararın ardından Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, karardan sonra Ermenistan'ın "sanki Türkiye fikrini değiştirmiş gibi" bir kampanya başlattığını belirtti ve "Hayır, Türkiye fikir değiştirmedi. Bizim durduğumuz yer sabit" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun önümüzdeki günlerde İsviçre ve ABD'ye gideceğini de belirten Özügergin, müsteşarın temaslarında Türkiye'nin bu konudaki endişelerini ayrıntılarıyla aktaracağını söyledi.

Özügergin, "Türkiye'nin Ermeni açılımında bir sorun yok. Ermenistan'ın Türkiye açılımı sıkıntıya düştü bu karar sonunda" diye konuştu.

Karabağ sürecine yönelik soru üzerine de Özügergin, uzun süredir devam eden bir sorun olmakla beraber, Karabağ konusunda son dönemde ivmelenme olduğunu belirtti.

Özügergin, devam eden görüşme sürecine işaret ederek, "Taraflar arasındaki müzakerelerde mütevazi de olsa bir ilerleme bulunduğunu anlıyoruz. Önümüzdeki dönemde çözüm yönünde somut adımlar atılması için bir umut ışığı belirmiş görülüyor" dedi.

Somut adımların atılmasının tarafların siyasi irade ve cesaret göstermesine de bağlı olduğunu kaydeden Özügergin, Türkiye'nin de süreci takip ettiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir