”Pakistan Türkiye ilişkileri dünyaya örnek”

Davutoğlu, İstanbul'da katıldıkları toplantı ve dün akşam Konya'ya yaptıkları ziyareti hatırlatarak, Kureyşi ile görüşmelerin aslında birkaç gündür sürdüğünü belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Pakistan ilişkilerinin "dünyada örnek gösterilecek ilişkiler" arasında olduğunu, bu ilişkileri daha da geliştirmek için bazı kararlar aldıklarını söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu,  İstanbul'da katıldıkları toplantı ve dün akşam Konya'ya yaptıkları ziyareti hatırlatarak, Kureyşi ile görüşmelerin aslında birkaç gündür sürdüğünü belirtti.

"Türkiye-Pakistan ilişkileri dünyada örnek gösterilecek ilişkiler arasındadır" diyen Davutoğlu, iki ülke arasında coğrafi komşuluk olmamakla birlikte komşuluktan öte bir kader birliği bulunduğunu bildirdi. Davutoğlu, iki ülkenin hemen hemen her konuda bir ülke gibi davrandığını, konulara aynı perspektiften yaklaştığını, aradaki dostluğun stratejik, tarihi ve kalıcı olduğunu belirtti.

Davutoğlu, sorunlarında Pakistan'ın yanında olmayı siyasi bir mesele olarak değil, kaçınılmaz bir görev olarak telakki ettiklerine işaret ederek, ilişkilerin siyasi alanda bu kadar iyi seviyede olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin iki ülkeyi tatmin etmediğini kaydetti.

Görüşmelerde önemli kararlar aldıklarını, bu çerçevede Türkiye ile Pakistan arasında dışişleri bakanlıkları düzeyinde düzenli işleyen bir stratejik işbirliği koordinasyon mekanizması kurularak, özellikle Asya konularında mutlak bir işbirliği için bir çerçeve oluşturulacağını belirten Davutoğlu, önümüzdeki dönemde üst düzey ziyaretlerin artacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'a gideceğini kaydetti.

Davutoğlu, 2002 yılından beri toplanmayan Karma Ekonomik Komisyonun bir an önce toplanması kararı aldıklarını, ayrıca ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ulaştırma alanında işbirliğini gözden geçirdiklerini bildirdi. Pakistan ziyareti sırasında kararlaştırdıkları demir yolu projesinin hayata geçtiğini ve bu çerçevede İslamabad'dan kalkan bir trenin Tahran'dan geçerek Türkiye sınırlarına girdiğini anlatan Davutoğlu, bu demir yolu ulaşımının iki ülke arasındaki mesafeyi kapatacak en önemli projelerinden biri olduğunu kaydetti. Davutoğlu, bu deneme seferinin bir an önce kalıcı seferlere dönüşmesini umduklarını, bunun sadece iki ülkeyi değil, ayrıca Güney Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak en önemli hat olacağını bildirdi.

THY seferlerinin artması yönünde de çalışmalar yaptıklarını bildiren Davutoğlu, görüşmelerde Afganistan dahil olmak üzere bölgesel konuları ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, Pakistan'a vadedilen 100 milyon dolarlık yardım paketinin hayata geçirilmesi için neler yapılabileceğini görüştüklerini, bu çerçevede TİKA'nın İslamabad'da bir ofis açmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Davutoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye-Afganistan-Pakistan arasındaki üçlü toplantılar mekanizmasının da hızlı bir şekilde harekete geçirileceğini, bölgesel bir toplantı için birlikte çalışılacağını belirtti. Davutoğlu, "İki ülke arasında güçlü bir siyasi irade vardır ve bu irade ilişkilerin en üst düzeye çıkması için sınır tanımamaktadır" diye konuştu.

Türkiye ile Pakistan arasında dışişleri bakanlıkları düzeyinde düzenli işleyen bir stratejik işbirliği koordinasyon mekanizması kurulması kararına ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, iki ülke arasındaki siyasi istişarelerin zaten düzenli olarak sürdüğünü, ancak bu mekanizma ile yapmak istediklerinin küresel ve bölgesel gelişmelerle ilgili daha uzun dönemli analizler ve ortak geleceği ilgilendiren konularda daha kapsamlı değerlendirmeler yapılması olduğunu belirtti. Davutoğlu, bunun detayları hakkında çalışılacağını, hem bakanlıklar, hem düşünce kuruluşları, hem de toplumlar arasında daha düzenli işleyen değerlendirmeler ve ortak gelecek arayışları olacağını kaydetti.

Konuk Bakan Kureyşi

Kureyşi de kendisine gösterilen konukseverlikten ve "Türkiye'nin kültür başkenti İstanbul, siyasi başkenti Ankara ve ruhani başkenti Konya'yı" ziyaret etmesine imkan verilmesinden dolayı teşekkür etti.

Görüşmelerin ve bütün toplantıların başarılı geçtiğini söyleyen Konuk Bakan, "Pakistan her zaman Türkiye'nin dostu olmuştur ve olmaya da devam edecektir" dedi. Kureyşi, bu dostluğun hükümetlere dayalı olmadığını, iki ülkede hangi iktidar gelirse gelsin dostluğun süreceğini, bu dostluğa büyük değer verdiklerini bildirdi.

Kureyşi, iki ülke arasında kurulacak mekanizmaya ilişkin soru üzerine de Asya'nın önümüzdeki dönemde öneminin daha da artacağına işaret etti ve  Türkiye ile Pakistan ilişkilerinin çok mükemmel olduğunu belirtti. Pakistan'ın Asya'da önemli bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de bölge ile çok önemli bağları bulunduğunu hatırlatan Konuk Bakan, böyle bir mekanizmadan iki ülkenin de yarar göreceğini bildirdi.

İki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin soruya karşılık Kureyşi, Türkiye ile Pakistan'ın çok güçlü ilişkileri bulunduğunu, ancak ekonomik ilişkilerin bütün iyi niyete rağmen bu gücü yansıtmadığını belirtti. Konuk Bakan, iki ülkenin özel sektörlerinin dinamik olduğunu ve ekonomik ilişkileri geliştirebileceğini ifade etti. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ın Ekim ayında yapacağını söylediği Pakistan ziyareti sırasında bir forum toplanması önerisinde bulunduklarını kaydeden Kureyşi, iki ülke arasında tarım dahil pek çok alanda potansiyel bulunduğunu kaydetti.

Şems-i Tebrizi'ye olan özel ilgisinin sorulması üzerine de Kureyşi,  kendisinin Pakistan'ın Multan şehrinden olduğunu hatırlatarak, benzer ruhani bağlara ve Sufi geleneğe sahip bir aileden geldiğini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, Kureyşi onuruna akşam iftar yemeği verecek.