Paranın yeni rotası Asya

Küresel piyasalarda yüksek getiri iştahı ile hareket eden yatırımcılar, Çin endişesine rağmen yönünü Asya’daki gelişmekte olan piyasalara çeviriyor. Temmuz ayında Asya piyasalarına yaklaşık 18.4 milyar dolarlık sermaye akışı gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP 

DIŞ HABERLER - Dünya genelindeki merkez bankalarının kolay para politikası izlemesinin adeta mahmuzladığı yatırımcılar, yüksek getiri iştahlarının kabarmasıyla birlikte riskli varlıklara doğru yöneliyor. 

Risklere rağmen cezbediyor 

Barındırdığı onca riske rağmen ABD doları ile küresel tahvil faizleri arasındaki hareket ilişkisi göz önüne alındığında gelişmekte olan piyasalar, birçok yatırımcıya alternatiflerine oranla daha cazip gelebiliyor. 

Avustralyalı ANZ bankası Asya bölgesinde yer alan gelişen ülke borsa ve tahvil piyasalarına son iki yılda gerçekleşen yabancı sermaye akışını gösteren bir grafik yayımladı. 

Son iki yılın en yüksek para girişi 

ABD merkez bankası Fed’in aralık ayındaki faiz artışı ve Çin para birimi yuan endişelerinin olumsuz etkileriyle 2015 yılının ikinci yarısında ve 2016’nın ilk aylarında yaşanan büyük ölçekli sermaye çıkışından sonra paranın yeni rotasının yeniden Asya piyasaları olması dikkat çekiyor. 

ANZ’nin verilerine göre temmuzda Çin dışındaki Asya ülkeleri hisse senedi ve tahvil piyasalarına yaklaşık 18.4 milyar dolarla son iki yılın en yüksek aylık fon girişi oldu. 

ANZ’nin Asya Araştırmaları Başkanı Khoon Goh, “ Yatırımcıların geride kalan son beş ayın dördünde portföyleri için tahvil ve hisse senedi satın aldıkları görülüyor. Özellikle temmuz ayı çok güçlü bir ay. Hisse senetlerine yönelik sermaye akışı toplam 13.6 milyar dolar. Tahviller ise 4,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çin harici Asya piyasalarına temmuz ayında yaşanan sermaye girişi borsa ve tahviller ortaklaşa 18.4 milyar dolara ulaşarak son iki yıl içerisinde bir ayda yaşanan en büyük para akışı olarak kayıtlara geçti” dedi. ‘Yüksek getiri avı sürüyor Gelişen piyasalara sermaye akışının devam ettiğini belirten Goh “Güçlü para girişleri Ağustos ayına da taşınıyor. Ağustosun sadece ilk haftasında hisse senedi piyasalarına 4,3 milyar dolarlık para akışı oldu. Yüksek getiri avı sürüyor.”

‘Gelişen piyasalara doğru büyük göç'

Bir zamanlar gelişen ülke piyasalarına burun kıvaran büyük fon yöneticileri küresel ekonomide gelinen süreçte gelişmekte olan piyaslara daha olumlu yaklaşmaya başladı. New York Merkezli yatırım şirketi Black Rock’ın Sabit Getirili Portföy Yönetim Başkanı Sergio Trigo Paz, “Dev kurumsal yatırımcıların kitlesel olarak gelişmiş dünyanın durgun büyüme ve negatif faiz oranlarından öteye dirilen ekonomileri ve cazip getirileri nedeniyle gelişmekte olan piyasalara yönelmesini ‘büyük göç’ olarak niteliyor. Ve ekliyor: “Gelişen piyasalara doğru yöneliş sadece taktiksel yatırımcılardan oluşmuyor. Akımın içerisinde emeklilik fonları ve büyük ölçekli varlık fonları da bulunuyor. Ayrıca büyük yatırımcılar da gelişen ülkelere doğru harekete geçmeye başlıyor.”

catsawdawdawdawdawdawdawdawdawd.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir