'Parasal genişlemeden çıkış verilere bağlı'

Uzmanlar, ECB'nin parasal genişlemeden kademeli olarak çıkışının büyüme ve enflasyon verilerine bağlı olduğu görüşünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası finans kuruluşlarının uzmanları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) zamanı geldiğinde parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltabileceğini, ancak bunun genel olarak enflasyon ve büyüme verilerine bağlı olacağını belirtiyor.

ECB, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını daha sonra 80 milyar euroya yükseltirken, programın süresini de eylül 2016'dan mart 2017'ye uzatmıştı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.

ECB Başkanı Mario Draghi, aylık 80 milyar euroluk varlık alım programının mart 2017'ye kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini daha önce birçok kez söylemişti. Ancak piyasalarda ECB'nin, parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmayı (tapering) planladığı ve bunu aylık 10 milyar euroluk dilimler şeklinde yapabileceği yönündeki iddialar tartışma konusu oldu.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan ING Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, bu tür söylentilere aşırı tepki verilmemesi gerektiğini söyledi.

Houte, ECB'nin parasal genişleme programını sonlandırma yolları konusunda beyin fırtınası yapmasının sürpriz olmadığını ifade ederek, "Bu bağlamda ECB, ABD'nin daha önceki deneyimi üzerinde çok yakından çalışmaya devam ediyor. Fed önce parasal genişleme programını uzattı, daha sonra yavaş yavaş sonlandırmaya başladı. Fed'in bilançosundaki vadesi dolan tahvilleri hala değiştirdiğini unutmamalıyız." diye konuştu.

ECB’nin büyük olasılıkla parasal genişleme programını biraz azalmayla mart 2017 ötesine uzatacağını belirten Houte, "Bunun aralık ayında ilan edileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda ECB bilançosunu uzun bir süre küçültmeyecek. Bu da likidite fazlasının devam edeceği ve bankanın para piyasası oranlarını 2018 yılına kadar negatif bölgede tutacağı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"ECB, zamanı geldiğinde parasal genişlemeyi kademeli sonlandıracak"

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding de ECB'nin parasal genişleme programını yavaş yavaş sonlandıracağını konuşmak için henüz çok erken olduğunu, bankanın zamanı geldiğinde bunu kademeli olarak yapacağını söyledi.

Schmieding, "ECB'nin parasal genişlemeyi nisan 2017'de kademeli olarak sonlandıracağına ilişkin aralık ayında karar verip vermeyeceği büyüme ve enflasyon verilerine bağlı olacak." dedi.

ECB’nin muhtemelen varlık alım programını mart 2017 ötesine aylık 80 milyar euro ya da daha düşük bir miktarla uzatacağını düşündüğünü ifade eden Schmieding, şunları kaydetti:

"Eğer büyüme ve enflasyon ECB'nin projeksiyonları doğrultusunda gerçekleşirse kademeli bir sonlanma nisan 2017'de başlayabilir. Ancak ECB, büyüme ve enflasyon tahminlerini aralık toplantısında bir miktar bile aşağı çekmek zorunda kalırsa aylık 80 milyar euroluk parasal genişleme programını 2017'nin sonlarında kademeli olarak sonlandırmadan önce 3-6 ay daha uzatabilir."

"ECB en azından eylemlerinin rotasını planlamalı"

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise parasal genişlemeden kademeli olarak çıkışı konuşmak için çok erken olmadığını belirterek, "ECB, en azından eylemlerinin rotasını planlamalı ve aynı zamanda kamuoyuna planlarını aktarmalı." dedi.

Ekonomi için belirsizlikten daha kötü bir şey olmadığını savunan Vilkov, sadece varlık satın alımı ve sisteme likidite pompalamanın reel ekonomiye güçlü bir etki yapmış gibi görünmediğine dikkati çekerek, "ECB, aynı zamanda bilançosunu pompalamaya devam etmek yerine ekonomiyi teşvik etmek için diğer tedbirleri de düşünmeli." ifadesini kullandı.

"Programın süresinin 2017 sonbaharına kadar uzatılmasını bekliyoruz"

DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater, ECB Yönetim Konseyi üyeleri arasında tahvil alımlarını durdurmak ya da daha düşük miktarda alım yapmak konusunda fikir birliği olmadığını belirtirken, ECB’nin mevcut programdan şimdiye kadar memnun olduğunu ifade etti.

Kater, ECB’nin parasal genişlemeden kademeli çıkış konusunda tamamen veriye bağımlı kalacağını vurgulayarak, programın süresinin 2017 sonbaharına kadar uzatılmasını beklediklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir