Paris'te hava kirliliği azaldı

Paris'te 1 Aralık'ta son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan hava kirliliğinin azalmaya başladığı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın başkenti Paris'te ay başından bu yana artan hava kirliliğinin azalmaya başladığı bildirildi.

Paris ve çevresinde hava kalitesini ölçen kuruluş Airparif'in yayımladığı raporda, başkentte hava kirliliğine yol açan partikül madde sayısının azaldığı belirtildi.

Rapora göre, 1 Aralık'ta son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak metreküpte 146 mikrogram partiküle ulaşan hava kirliliği, bugün 30 ile 45 mikrograma düştü. Kuruluşa göre hava kirlilik oranı yarın da fazla değişmeyerek normal seviyede kalacak.

Avrupa Birliği'ndeki (AB) kentlerde kirlilik 80 mikrograma ulaştığında hava kirliliği alarmı veriliyor. AB'de hava kirliliği konusunda halkın bilgilendirilmesi için belirlenen seviye ise 50 mikrogram.

Paris'te hava kirliliğinin azaltılması için bu hafta salı gününden itibaren tek-çift plaka uygulamasına gidilmişti. Kirliliğin normal seviyede devam etmesi durumunda uygulamanın sürdürülmesi beklenmiyor.

Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansının (ADEME) verilerine göre, araç trafiği Paris'teki nitrojen dioksit salımının üçte ikisine ve parçacık salımının yüzde 55'ine neden oluyor. Özellikle dizel araçların yaydığı nitrojen dioksit çocuklarda astım ve akciğer hastalıklarına yol açabiliyor.

Paris Belediyesi, geçen hafta Meksika'da yapılan C40 belediye başkanları zirvesinde, 2025 yılına kadar dizel araçları Paris'te yasaklama taahhüdünde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir