Parmakları NATO saldırısında koptu

Aylardır kaçak hayatı süren Seyfülislam Kaddafi'nin konserve yiyerek ve arabayla sürekli yer değiştererek hayatta kaldığı ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZİNTAN - Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam'ın yakalanmasının ardından, aylar süren kaçak hayatının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Seyfülislam Kaddafi ile birlikte ele geçirilen 4 kişiden biri olan Ömer Kaddafi, ülkenin güneyindeki çöl kasabasında nasıl yakalandıklarını ve yakalanmadan önce nasıl yaşadıklarını anlattı.

Aylar süren kaçak hayatları boyunca Beni Velid kenti ve güneydeki çöl bölgesi Sebha'da sık sık yer değiştirerek yaşadıklarını anlatan Ömer Kaddafi, sorgusu sırasında Seyfülislam'ı neden terk etmediğini soran Zintanlı askerlere, "Onu bırakamazdım, çünkü o benim akrabam" dedi.

Ömer Kaddafi'nin verdiği bilgiye göre, Seyfülislam yaklaşık 1 ay öncesine kadar yanında çok küçük bir grupla Beni Velid'deydi. Bir ay önce Beni Velid'i terk eden Seyfülislam, daha sonra Sebha'ya giderek yakalandıkları Ubari kasabası etrafında sürekli yer değiştirerek yaşadı. Bu süre içinde sadece arabada yatıp kalkan ve sürekli arabayla dolaşan Seyfülislam ve beraberindekiler, ton balığı gibi konserve gıdalarla beslendi.

Ömer Kaddafi, "Bu uzun süre içinde sadece arabada mı yaşadınız, yiyecek nereden buldunuz, arabalar için benzini nasıl edindiniz?" şeklindeki ısrarlı soruları ise cevapsız bıraktı.

Parmakları Beni Velid'de kopmuş

Ömer Kaddafi, Seyfülislam'ın parmaklarına ne olduğunu soran Zintanlı askerlere, "Seyfülislam'ın parmakları NATO saldırısında koptu. Zintan'da bizi yakalayanlarla bir ilgisi yok. NATO saldırısı 1 ay önce Beni Velid'de oldu" dedi.

Muammer Kaddafi döneminin istihbarat şefi olan ve hala nerede olduğu bilinmeyen Abdullah Senussi ile ilgili bir soru üzerine Ömer Kaddafi, Senussi'yi aylardır görmediklerini ileri sürdü.

Zintanlı askerlerin kendilerine çok iyi davrandığını söyleyen Ömer Kaddafi, yakalandıkları sırada çöl kasabası Ubari'ye çok yakın bir köyden yine arabalarla Cumartesi saat 02.00 sıralarında hareket ettiklerini ve birkaç dakika sonra yollarının kesildiğini anlattı.

Ömer Kaddafi, askerlere hiç direnmediklerini ve hemen teslim olduklarını belirterek, kendilerini ele geçirenlerden hiç kimsenin Selfülislam'a kötü davranmadığını, öldürmeye ya da vurmaya kalkışmadığını ifade etti.

Son 3 gündür uyumuyorlarmış

Sorgu sırasında, "Yakalandığımızda son 3 gündür uyumuyorduk. Çok uykusuzduk" diye konuşan Ömer Kaddafi, son günlerde çöldeki Sebha, Gira ve Murzuk adlı küçük yerleşim yerleri arasında bulunduklarını söyledi.

Daha önce konuşan Zintanlı askerler, Seyfülislam ve yanındakileri taşıyan iki aracın Nijer sınırına doğru ilerlemekte olduğunu belirtmişlerdi. Askerler, görüntüsünü değiştirmek için Tuareg yerlileri gibi giyinen Seyfülislam'ın yanında sadece birkaç bin dolar para olduğunu söylemiş ve başka bir isim kullanarak kendilerini kandırmaya çalıştığını anlatmışlardı.

Seyfülislam ölüm cezası alabilir

Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin (UGK) Adalet Bakanı Muhammed El Alagi, öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin ölüm cezası alabileceğini açıkladı.

Seyfülislam Kaddafi'nin insanları öldürmeye kışkırtığını, kamu fonlarını kötüye kullandığını, paralı askerlerin işe alınmasından sorumlu olduğunu ileri süren Alagi, ''Bunlar, Libya başsavcısının Seyfülislam Kaddafi'ye karşı yönelteceği suçlamaların sadece küçük bir kısmını oluşturuyor'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir