Periscope pazarlamanın yeni trendi olacak

Periscope, tüm dünyada yoğun ilgi görüyor. Pazarlamanın yeni trendi olacak yeni sosyal mecrada, haber programlarından dizilere, ünlülerden markalara kadar herkes canlı yayın yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Twitter, 100 milyon dolar karşılığında satın aldığı yeni uygulaması Periscope’u geçtiğimiz günlerde kullanıma sundu. İlk günlerinde patlama etkisi yapan Periscope tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yoğun ilgi görüyor. Ülkemizde markaların sosyal medyayı aktif olarak kullandığını göz önünde bulundurursak bu uygulamaya da çeşitli kampanyaları için hızlıca adapte olacakları öngörülüyor. Pazarlamanın yeni trendi olacak yeni sosyal mecranın, ünlüler ve sanatçıların da katılımıyla daha geniş kitlelere ulaşması bekleniyor. Türkiye’de şimdiden haber programlarından dizilere, ünlülerden markalara hatta futbol takımlarına kadar herkes canlı yayın yapmaya başladı. 

Uygulama şimdilik yalnızca Iphone ve Ipad’lerde çalışıyor olsa da Twitter, popülaritesinin hızını kesmemek adına android versiyonu da yakında çıkaracak. Yaklaşık 3 haftada 1 milyon kullanıcıya ulaşan Periscope için Twitter’ın videolu sürümü denebilir. Ancak mesajınızı yazıp takipçilerinize yollamak yerine, bir video akışı başlatıp onları sizi canlı izlemeye davet ediyorsunuz. Videolar sadece 24 saat tekrar izlenebiliyor. Periscsope elbette ilk video akış uygulaması değil, ancak yeni hizmet Twitter’ın da etkisiyle daha hızlı büyüyor. 

İlk kullanan marka Vodafone 

Periscope’u Türkiye’de kullanan ilk marka, Vodafone oldu. Vodafone, FreeZone Liselerarası Müzik Yarışması’nın Ankara’da 4-5 Nisan tarihlerinde düzenlenen elemelerini Periscope’tan canlı yayınladı. Periscop’ta Nevşin Mengü, Fatih Portakal, İrfan Değirmenci, Metin Yıkar gibi isimler aktif olarak yayın yapanlar arasında. Skyscanner’ın Periscope ile İstanbul dahil 24 şehirde 24 saatte gerçekleşen dünya turu yayını ise seyahat ve turizm sektörünün öncü projelerinden biri oldu. Günlük kullanımına ek olarak Periscope, lansmanlar için de bir kanal olarak kullanılanabileceğini gösteren ilk isim Cem Yılmaz. Yeni film projesinin yapım aşamasında ofis toplantılarından kısa kesitleri izleyicilerle paylaşan Cem Yılmaz, Periscope’ta 60 binden fazla takipçiye ulaştı. Soner Sarıkabadayı da 13 Nisan’da uygulama ile evinden yeni single’ı ‘Unuttun mu Beni‘nin lansmanını yaptı. Spor kulüpleri arasında uygulamayı ilk kullanan Kasımpaşa Spor Kulübü ise antreman günlüğü canlı yayınladı. 

Mbsays kurucu ortağı Yeşer Sarıyıldız, gerçek zamanlı pazarlama ve trend olan uygulamaları bir an önce kampanyalara dahil etmek, Türkiye’deki markalar ve ajanslar arasında bir yarışa döndüğünü belirtti. Sarıyıldız, “Periscope üzerinden yarışmalar kurgulamak, bazı tanıtımları ilk Periscope üzerinden gerçekleştirmek ve hedef kitlenizin sizi anlık olarak takip etmesini sağlamak iletişimi bir adım ileriye taşıyacak şeyler” diye konuştu.

Gezi olaylarından etkilendi, uygulama geliştirdi 

San Francisco merkezli Periscope’un kurucu ortaklarından Kayvon Beykpour, 2013 yılında Gezi Eylemleri sırasında İstanbul’a geldiği ve tanık olduklarını tüm dünyanın görmesini sağlayacak bir yol olması gerektiğini düşündüğünü söylüyor. Bir yıl sonra Twitter kurucu ortağı Jack Dorsey’nin de katıldığı Ferguson eylemleri sırasında Dorsey ile yolları kesişen Beykpour, 2014 yılında Joseph Bernstein ile birlikte Periscope’u kurar. Nisan 2014’te Founder Collective, Google Ventures, Maveron, Menlo Ventures, Bessemer,Sam Shank, Scott Belsky, Stanford ve StartX’ten 1,5 milyon dolarlık tohum yatırımı alırlar. Beykpour Kasım 2014’te Twitter CEO’su Dick Costolo ile tanıştı ve uygulama Ocak 2015’te yaklaşık 100 milyon dolara Twitter’a satıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir