Petrol talebi 2015'te fırlayacak

İran Petrol Bakanı Zengene, "Dünyada petrol fiyatları 2014 ile karşılaştırıldığında 2015 yılında tahmini ham petrol talebi yaklaşık 1,5 milyon varile çıkacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, ülkesinin Irak'la günde 25 milyon metreküp gaz tedariki için sözleşme imzaladığını bildirdi.

İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, petrol sektöründe emekli üst düzey yöneticiler ve uzmanların bir araya geldiği toplantıda konuşan Zengene, "Irak, yabancı şirketlerin yardımı ile hızlı bir şekilde gelişiyor. Bunun için ileri düzeyde çaba göstermeliyiz. Yabancı şirketlerin bizim yardımımıza gelmesini asla beklemeyeceğiz" dedi.

Zengene, İran'ın gaz üretim kapasitesi ile ortak kullanılan havzalarındaki üretimine hız vererek iyi bir duruma geldiğini belirtti.

Petrol bölgesi Batı Karun havzasının geliştirme sürecinin devam ettiğini vurgulayan Zengene, "Ortak kullanılan havzalardan 3 ila 4 yıl içinde günlük 700 bin varil ham petrol üreteceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu. 

Dünyadaki petrol fiyatları

Zengene, "2014 ile karşılaştırıldığında, 2015'te tahmini ham petrol talebi yaklaşık 1,5 milyon varile çıkacak. Ancak, OPEC üyesi ve üyesi olmayan ülkelerde petrol arzındaki seviye söz konusu rakamdan daha fazladır. Petrol piyasası arzın artışına duyarlıdır" ifadesini kullandı.

Petrol ve doğalgaz kaynakları açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan İran, uygulanan uluslararası yaptırım ve ambargolar sebebiyle üretim ve ihracatta bir dizi engellerle karşı karşıya kalıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir