Peugeot Citroen de işçi çıkartıyor

Fransız otomotiv şirketi 2 bin 700 işçiyi çıkarmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS/BÜKREŞ  - Fransız otomotiv şirketi Peugeot Citroen, kötüleşen ekonomik krizin Avrupa'da araç satışlarını düşürmesi nedeniyle 2,700 işçiyi çıkarmayı planlıyor.

Peugeot Citroen İnsan Kaynakları Müdürü Jean-Luc Vergne yaptığı açıklamada, istihdam edilen 200 bin kişinin geleceğini korumak için bu önlemin alınmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İşten çıkarmaların işçileri, yöneticileri ve idari görevlileri etkileyeceği ifade edildi.

Avrupa'da araç satışlarının temmuz ayından bu yana önemli ölçüde düştüğünü, sadece dördüncü çeyrekte yüzde 17 gerileme beklediğini bildiren şirket, bu durgunluğun 2009 yılında devam edeceğini ve Avrupa çapında asgari yüzde 10'luk düşüş olacağını belirtti.

Şirket, ayrıca Fransa'da Rennes'deki fabrikada çalışan 900 kadar işçiyi, bu fabrikada üretilen orta-üst sınıf sedanlara talebin önemli ölçüde düşmesi yüzünden, başka fabrikalarda görevlendirecek.

Dacia üretime ara verdi

Bu arada Fransız-Romanya otomotiv şirketi Dacia, finansal krizin araç satışlarını düşürmesi nedeniyle üretimine ara verdi.

Romanya'nın başkenti Bükreş'in 60 kilometre kuzeybatısındaki Mioveni bölgesinde bulunan fabrikada üretim 7 Aralık'a kadar durduruldu. Bu sürede 14.400 işçi maaşlarının yüzde 85'ini alacak.

Şirket geçen hafta kriz nedeniyle, ekim ayında satışların bir yıl öncesine göre yüzde 30 azaldığını açıklamıştı.

Dacia'ya parça sağlayan Subansamble Auto şirketi de 3,500 çalışanından 800'ünü işten çıkaracağını bildirmişti.

Fransız Renault, 1998 yılında satın aldığı Dacia'ya 1 milyar euro yatırım yaptı.