Pistorius'a verilecek ceza açıklanacak

Kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürmekten suçlu bulunan Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorius'a verilecek ceza açıklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JOHANNESBURG - Olimpiyatlara katılan ilk ampute atlet olarak tarihe geçen ve kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürmekten suçlu bulunan Güney Afrikalı sporcu Oscar Pistorius'a verilecek ceza açıklanacak.

Dün başlayan davanın bugünkü duruşmasında yeni tanıkların ve davacının dinlenmesi talep edilmişti.

Duruşmanın ilk gününde atletin lehine tanıklık yapan şahitler çağrılmıştı. Pistorius’un terapisti ve avukatları, atletin kız arkadaşının ölümünü kabullenemediğini, psikolojik olarak bir yıkım içerisinde yaşadığını anlattılar.

Pistorius geçen ay "dikkatsizlik sonucu meydana gelen adam öldürme suçundan" suçlu bulunmuştu. Güney Afrika'da "kusurlu cinayet" olarak da nitelenen bu suç, şüphelinin öldürme niyeti taşımadığı, cinayetin kazara işlendiği anlamına geliyor. 

Eski yargıçlardan avukat, yazar James Pusch Commey, Güney Afrika Anayasası’nda yer alan cinayet suçlarına açıklık getirdi. Commey, en ağır cinayet suçunun "kasıtla adam öldürmek olduğunu, ve cezasının da ömür boyu hapis olduğunu" söyledi. İkincil derece cinayetin ise “öngörülen fakat planlanmayan” adam öldürme  suçu olduğunu vurgulayan Commey, bir barda kızgınlıkla birine silah doğrultup onu öldürmenin bu tarz bir cinayet olduğuna dikkat çekerek en az 15 yıla kadar cezai müeyyidenin olduğunu belirtti.

Üçüncü derece cinayet suçu olarak da, “öngörülmeyen, dikkatsizlik neticesinden işlenen öldürme” olduğuna dikkat çeken  avukat, ünlü atletin bu kapsamda yargılanmasına karşı olduğunu söyledi. Commey, "Cezanın ise durumunun ciddiyetine  göre değişebileceğini" ekledi. "Açtığı dört el ateşin, kapısı kitli ufak bir tuvalet kabininde  sıkışmış birini, (kız arkadaşı ya da başkası olsun)  öldürmeyeceğini öngörmemesinin imkansız olduğunu" savunan avukat, "Karar kesinleştikten sonra davanın temyiz hakkının taraflarca baki olduğunu, Yargıtay Temyiz Mehkemesi'nde kararın büyük olasılıkla değişeceğini" iddia etti.

Karar bu şekilde neticelenirse “jilet koşucu” olarak bilinen dünyaca ünlü paralimpik koşucu Pistorius'un, 2016 yılında gerçekleşecek olan Rio de Janeiro olimpiyatlarına katılmasında hukuki bir engel kalmayacak.

Cinayetle suçlanan 27 yaşındaki sporcu, 14 Şubat 2013'te "evine zorla giren birileri olduğunu düşünerek tuvaletin kapısından ateş ettiğini ve o sırada kız arkadaşının orada olduğunu fark edemediğini" ileri sürmüştü.

Davanın bir kaç gün içerisinde neticelenmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir