Piyasalar, ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) kararları üzerinde etkili olan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar, dün sürpriz etkisi yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının ardından bugün ABD Merkez Bankası (Fed) kararları üzerinde etkili olan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı. 

ECB'nin dün genel piyasa beklentisinin aksine faizlerde indirime gitmesinin yanında Başkan Mario Draghi'nin varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alım programının da ekim ayında başlayacağını açıklamasının ardından Euro/dolar paritesi sert bir şekilde düşüşe geçerek 10 Temmuz 2013 tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,2921'i gördü. Avrupa hisse senedi piyasaları, kararların ardından genel olarak yüzde 1'in üzerinde artış kaydederken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise geriledi. 

ECB'nin kararlarının önümüzdeki dönemde piyasada tartışılacağı ve ekim toplantısına kadar gündemi meşgul etmeye devam edeceğini belirten analistler, ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin küresel piyasaların kısa vadeli yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. 

ABD'de dün Dow Jones endeksi yüzde 0,05 ile sınırlı oranda düşüş kaydederken, dolar endeksi 10 Temmuz 2013 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviyeye olan 84 sınırına ulaştı. 

Yurt içi piyasalarda ise ECB kararlarının ardından gelişmekte olan ülke varlıklarına olan ilginin artmasının etkisiyle pozitif bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi dün son bir ayın en yüksek seviyesi olan 82.226 puandan günü tamamlarken, döviz kurları ve faizlerde TL varlıklara artan talebin etkisi ile geriledi. 

Analistler BIST 100 endeksinin teknik olarak 82.500 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu belirterek, 81.000 puanın üzerinde kalınması durumunda pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

10.00 Türkiye, 2. çeyrek iş gücü maliyet endeksi 

12.00 Euro Bölgesi 2. çeyrek GSYH  

15.30 ABD, ağustos ayı tarım dışı istihdam  

15.30 ABD, ağustos ayı işsizlik oranı 

17.30 Türkiye, Hazine ağustos ayı nakit gerçekleşmeleri 

Bu konularda ilginizi çekebilir