Piyasalara 'ateşkes' morali

IG piyasa stratejisti Evan Lucas, "Jeopolitik riskler gölgede hareket etmeye devam etse dahi pozitif bir hareket şimdilik devam edecek” diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta Irak’ta tırmanan gerilimler ve ABD Başkanı Barack Obama’nın ABD ordusunu hava harekatı için yetkilendirmesiyle düşüş yaşamıştı fakat dün Asya hisselerinde yaşanan kazançlar jeopolitik risklerin küresel piyasalardaki etkisinin şimdilik arkaplana geçtiğinin işaretini verdi.

Gazze’de üç günlük ateşkesin kabul edilmesinin ve Ukrayna’da ayrılıkçıların insani sebeplerle ateşkes talep etmesinin ardından bölgesel gerilimin azaldığı belirtiliyor. Japonya’nın Nikkei’si cuma günü yüzde 3 düşüş yaşayarak son iki yılın en kötü haftasını yaşadıktan sonra yüzde 2’den fazla yükseldi. CNBC’de yer alan habere göre IG piyasa stratejisti Evan Lucas “Jeopolitik riskler gölgede hareket etmeye devam etse dahi pozitif bir hareket şimdilik devam edecek” diye konuştu.

Ukrayna, Irak ve Gazze’de devam etmekte olan jeopolitik riskler son iki haftadır hızla yükselmişti fakat sırasıyla gelen ateşkes haberlerinin piyasalara nefes alma fırsatı tanıdı. Fed’in mali politikalarının küresel rezervler için olumlu bir lokomotif olacağına değinen Lucas merkez bankasının faiz oranlarını uzun bir süre daha düşük tutacağını, ABD faizlerin beklenenden erken yükseleceği endişesi yaratmasına rağman bunun gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir