Piyasaların gözü ABD tarım dışı istihdam verisinde

Küresel piyasalar, tahvil ve para piyasasında artan oynaklıkla negatif bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, tahvil ve para piyasasında artan oynaklıkla negatif bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor. 

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik verisinin beklentilere yakın olması ve IMF'den yapılan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına 2016 yılında başlaması gerektiği açıklamasının ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,36'dan yüzde 2,30'a kadar geriledi. Dolar endeksi, artan oynaklıkla 94,65 ile 95,60 arasında dalgalanırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,94, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,79 değer kaybetti. 

Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, özellikle tahvil ve para piyasasındaki oynaklığın da takip edileceğini kaydediyor. 

Avrupa tarafında yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 1'e çıkan Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri pay ve para piyasalarında tedirginliği artırdı. Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün gün içinde yüzde 1'i gördükten sonra hızlı bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 0,82'ye gerilerken, avro/dolar paritesi 1,14 sınırına kadar yükseldikten sonra günü 1,1238'den tamamladı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,69, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,93 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,31 değer kaybetti. Analistler, Yunanistan ile ilgili belirsizlikler ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından tahvil piyasasında artan oynaklığın piyasaların ana gündem maddesi olduğunu ifade ediyor. 

Asya tarafında bugün açıklanan Japonya öncü göstergelerin yüzde 1,2 artış kaydetmesinin ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,15 değer kaybederken, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1'in üzerinde değer kazanarak son 7 yılın en yüksek seviyesi olan 5.000 puana çıktı. 

Yurtiçinde, özellikle Avro Bölgesi tahvil piyasasında artan oynaklık gelişen ülke para birimleri ile birlikte TL varlıklar üzerinde baskı oluştururken, avro/TL'nin dün gün içinde 3,0777'yi gördükten hızlı bir şekilde düşüşe geçerek 3'ün altına gerilemesi negatif havayı kısmen de olsa dağıttı. Pazar günü yapılacak genel seçim öncesinde, küresel tahvil piyasasında artan oynaklığın etkisi ile BIST 100 endeksi dalgalı seyrini devam ettirdi ve günü yüzde 1,07 azalışla 82.499 puandan tamamladı. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinin 80.000 - 85.000 geniş bandı arasındaki dalgalı seyrinin devam edebileceğini tahmin ediyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:  

10.00 Türkiye, 1. çeyrek iş gücü maliyet endeksi 

15.30 ABD, mayıs ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik  

17.30 Türkiye, Hazine nakit gerçekleşmeleri 

Bu konularda ilginizi çekebilir