Plevneliev ve Kalfin koltuk için yarışacak

Bulgaristan'da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan'da ilk turu pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin sonuçları belli oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamadı. İlk turda yüzde 40,5 ile en fazla oy oranına iktidardaki GERB partisinin adayı Rosen Plevneliev ulaştı. Plevneliev'i yüzde 28,9 oy oranıyla ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı eski dışişleri bakanlarından İvaylo Kalfin izledi.

Plevneliev ve Kalfin 30 Ekim'de yapılacak ikinci turda cumhurbaşkanlığı koltuğu için yarışacak. Cumhurbaşkanlığı seçimine aday göstermeyen üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS-HÖH) lideri Ahmet Doğan, ikinci turda İvaylo Kalfin'e destek vereceklerini açıkladı.

İlk Türk cumhurbaşkanı adayı

Cumhurbaşkanlığı seçimine ülke tarihinin ilk Türk kökenli adayı olarak katılan Sali Şaban ise oyların sadece 1,28'ini alabildi. Ulusal Birlik Hareketi adlı partiden aday olan Şaban, kendisine oy verenlere teşekkür ederek, "Önemli olan bir Türkün de bu ülkede yönetime aday olabileceğini ortaya koymaktı. Bunu başardım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimine iddialı giren ve seçim öncesi "Mutlaka ikinci tura kalacağım" açıklamasını yapan ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin lideri Volen Siderov ise hüsrana uğradı. Siderov, ilk turda oyların sadece yüzde 3,66'sını alabildi.

Türkiye'de 22 bini aşkın kişi oy kullandı

Bu arada cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında toplam 50.499 oy kullanıldığı açıklandı.

Yurt dışında seçim organizasyonundan sorumlu Dışişleri Bakanlığı'nın basın merkezi, 58 ülkede kurulan seçim yerlerinde oy verme işleminin sorunsuz geçtiğini bildirdi.

Türkiye'de 22.418, İspanya'da 6.752, Güney Kıbrıs'ta 2.071 ve Almanya'da 2.040 Bulgaristan vatandaşı oy kullandı.

Ülkede 2006 yılında yapılan son cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında 47.007 oy kullanılmıştı.

9 büyükşehir belediye başkanı belli oldu

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılan yerel seçimlerde ise 27 büyükşehir belediyesinden sadece 9'unda ilk turda belediye başkanları belli oldu. Başkent Sofya'da GERB adayı Yordanka Fandıkova ilk turda aldığı yüzde 53 oy oranıyla yeniden belediye başkanı seçildi.

İlk turda GERB adayları Sofya'nın yanı sıra Dobruca, Gabrovo ve Burgaz kentlerinde de yüzde 50 barajını aşarak seçimi kazandı. Şumnu'da BSP, Montana'da VMRO, Küstendil'de sağ koalisyon ve Pazarcık'ta bağımsız adaylar ilk turda belediye başkanı seçildi.

Türklerin yoğulukta yaşadığı "Küçük İstanbul" olarak adlandırılan Kırcaali kentinde ise HÖH adayı Hasan Azis yüzde 54'lük oy oranıyla üçüncü kez belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

Kırcaali'ye bağlı 6 ilçe belediyesinde de HÖH adayları ilk turda seçimi kazanmayı başardı.

Yerel seçimlerin ikinci turunda 18 büyükşehir belediyesinde ilk turda en fazla oyu alarak ilk ikiye giren adaylar yarışacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir