Polonyalı yetkiliden TCMB'ye övgü
Polonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Raczko, Merkez'in faiz politikası için "Bana göre, bu çok ilginç ve iyi bir çözüm" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
VARŞOVA/ANKARA - Polonya Merkez Bankası (NBP) Yönetim Kurulu Üyesi Andrzej Raczko, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı faiz koridorunun kısa vadeli sermaye giriş-çıkışlarını önlemek için etkili bir yöntem olduğunu belirterek, "Bana göre, bu çok ilginç ve iyi bir çözüm" dedi.
Raczko, Merkez Bankası binasında Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Polonya'nın AB üyesi olmasına rağmen henüz Avro para birimini kullanmadığını ifade ederek, "Biz, İngiltere gibi değiliz. Sonuçta, yakın zamanda olmasa da avroyu kullanmaya başlayacağız" diye konuştu.
Euro Bölgesi'ndeki krizin bir süre daha devam edeceğini kaydeden Raczko, bölgede dengeyi yeniden kurmanın uzun süreceğine dikkati çekti.
Euro Bölgesi'nin tedavisi uzun sürecek
Siyasi açıdan ortak bir para politikasının olmasının mümkün olmadığını kaydeden Raczko, "Çünkü Avrupa Birliği'nin çoğu bunu kabul etmez. Onun için başka bir çözüme yönelindi" ifadesini kullandı.
Bu çözümlerden birinin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil satın alarak piyasaya yeniden likidite sağlaması olduğunu dile getiren Raczko, bunun geçici bir çözüm olduğunu söyledi. Raczko, ikinci ve kalıcı çözümün ise Finansal İstikrar Mekanizması (AB fonu) olduğunu dile getirdi.
AB'nin belirlediği ekonomik programa uyan ülkelere finansal ve ekonomik yardım yapılacağını anlatan Raczko, "Sonuç olarak Euro Bölgesi yaşamaya devam edecek. Ama tedavisi uzun sürecek" yorumunu yaptı.
Söz konusu "tedavi" sürecinin Polonya ekonomisine olası etkilerini de değerlendiren Raczko, krizin başladığı 2008-2009 döneminde Polonya ekonomisinin iyi durumda bulunduğunu ve AB ülkeleri arasında ekonomisi büyüyen tek ülke olduğunu hatırlattı.
Polonya'da üretilen ürünlerin rekabet gücü yüksek ürünler olduğunu kaydeden Raczko, ihracatın düşmemesinin de ülkenin kriz sürecinde büyümesine katkı sağladığını ifade etti.
Faiz koridoru ilginç bir çözüm
Makroekonomide sorunların tek bir çözümü olmadığını, bunun ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini anlatan Raczko, Polonya'daki uygulamalarla Türkiye'nin kıyaslanamayacağını söyledi.
Kısa vadeli sermaye giriş çıkışlarının Türkiye'nin zaman zaman yaşadığı sıkıntılardan olduğuna işaret eden Raczko, "Sermaye akışı ile ilgili çok sert kurallar koymak gerekir. Bu kurallar nedeniyle yabancı sermayenin Türkiye'ye girişi zorlaşabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Faiz koridorunun kısa vadeli sermaye giriş-çıkışlarını önlemek için etkili bir yöntem olduğuna olduğuna dikkati çeken Raczko, "Bana göre, bu çok ilginç ve iyi bir çözüm" diye konuştu.
Raczko, "Bütçe politikası sorumsuz olursa o zaman durum zorlaşır. Bugün itibarıyla Türkiye'nin maliye politikacıları doğru bir yol izliyor" dedi.