Poroşenko'dan 'şartlı ateşkes' açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, silah kullanılmaması, AGİT gözetiminde sınırların kontrolünün sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması halinde, ateşkesi yeniden uygulamaya hazır olduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko, iki tarafın da silah kullanmaması, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözetiminde sınırların kontrolünün yeniden sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması halinde, ateşkes rejimini yeniden uygulamaya hazır olduklarını belirtti.

Devlet Başkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Poroşenko, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile telefonda görüştü.  

Görüşmede, Ukrayna'nın tarihindeki en zorlu dönemden geçtiğini kaydeden Poroşenko, tek taraflı ateşkes ilan etme süresini uzatmama kararı hakkında Schulz'a bilgi verdi. Poroşenko, her iki tarafın da silah ve güç kullanmaması, AGİT gözetiminde sınırların kontrolünün yeniden sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması halinde, ateşkes rejimini yeniden uygulamaya hazır olduklarını bildirdi.

Schulz da Ukrayna'yı desteklemek, onun Avrupa ile entegrasyonu ve istikrarı için elinden geleni yapacağını belirterek Poroşenko'nun Ukrayna'ya barış ve huzur getirebilmek için uluslararası arena da dahil gereken nüfuza sahip olduğunu dile getirdi. Avrupa Parlamentosunun sadece yasama organı değil, diplomasi için de bir alan olduğunu kaydeden Schulz, Ukrayna'nın istikrarlı demokratik ve Avrupa devleti olması için gereken çoklu siyasi ilişkilerin sağlanması için tüm diplomatik imkanları sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Poroşenko, ayrıca Martin Schulz'u Ukrayna'ya davet etti.