Portekiz iyi yolda

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan karma heyet, "zorluklara rağmen ülkenin ekonomik programının yolunda" olduğunun belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinden oluşan karma heyet, zorluklara rağmen ülkenin ekonomik programının yolunda olduğunun belirtti.

22 Mayıs - 4 Haziran tarihlerinde Portekiz'de incelemelerde bulunan heyet, otoritelerin reform politikalarının büyük oranda planlandığı gibi uyguladığını ve dışsal düzenlemelerin öngörülenden daha hızlı ilerlediğini belirterek, şu görüşleri ifade etti:

"Artan işsizlik baskı unsuru halindeki bir endişe kaynağı durumunda. Bir yandan fiyat rekabetini düzeltmeye çalışırken diğer yandan düşük kaldıraçlama ile banka bilançolarında mali sıkılaştırma ihtiyacını sağlamak oldukça zorlu dengeleme eylemi. Fakat otoriteler reformlar çerçevesinde kalmak konusunda son derece kararlı. Ülkede geniş çaptaki politik destek ve sosyal uzlaşı başarı düzenlemenin anahtarı durumunda."

Heyet ayrıca bir önceki yüzde 3,35 daralma beklentisini yüzde 3 olarak revize etti. Buna rağmen, şirketler üzerinde iç talep azalmasından kaynaklı baskının yansıması olarak 2013 yılında işsizliğin yüzde 16 seviyesini görebileceği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir