Pound 'Brexit' anketleriyle düşüşte

İngiltere’nin 23 Haziran’da yapacağı AB referandumu öncesinde anketler haklın Brexit’e oy vereceğine işaret edince, pound üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar euronun da etkileneceğini ve tüketici güveninin de zedelendiğini belirtiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

DIŞ HABERLER - Sterlin, son anketlerin daha fazla İngiltere vatandaşının Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı benimsediğini işaret etmesi ardından üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Brexit endişeleri, 23 Haziran referandumunun küresel piyasaları kargaşaya sürükleyeceği ve birliğe ilişkin güveni azaltacağı yönündeki kaygıları artırdı. Sterlin, iki farklı anketin AB’den çıkmak isteyen seçmenlerin birlikte kalmak isteyenlerden daha fazla olduğunu işaret etmesi ardından 16 önemli para karşısında zayıfl adı. Pound yüzde 0,91 değer kaybederek dolar karşısında 1,4388’e geriledi. Dolar, geçtiğimiz hafta zayıf gelen ABD istiham verisinin etkisiyle düşmesi ardından sıçradı. 

Brexit'çilerin oranı yüzde 43-45 seviyesinde 

YouGov anketine gömre katılımcıların yüzde 45’i birlikten ayrılma taraftarı ikeni, sadece yüzde 41’i birlikte kalmayı tercih ediyor. TNS tarafından yapılan ayrı bir ankete göre ise ankete katılanların yüzde 43’ü birlikten ayrılmayı seçerken, yine sadece yüzde 41’i birlikte yanlısı. Sterlin, 16 Mayıs’tan bu yana en düşük olan 1.4353 seviyesine kadar gerilemesinin ardından Tokyo saatiyle 11:48’de yüzde 0.8 ekside 1.4395 dolar seviyesinden işlem gördü. Sterlin/dolar partiesinde bir aylık ima edilen volatilite Pazartesi günü, Şubat 2009’dan beri en yüksek olan yüzde 21.5’e tırmandı.

‘Gelirimiz düşecekse de Brexit’i destekliyoruz’ dediler 

Ankette katılımcılara AB’den çıkılması halinde yaşam standatlarının düşeceği, insanların yılda 100 pound daha az gelir kazanacağı, bu şartlar altında nasıl oy vermek istedikleri sorulduğu halde, katılımcılar yüzde 43 ila 45’i ekonomide yaşanacak sorunlara rağmen birlikten çıkma yönünde oy kullanmak istediklerini belirtti.

‘Euro ve AB için olumsuz etkisi daha fazla olur ’

İngiltere Merkez Bankası (BOE) referanduma ilişkin belirsizliğin İngiltere’nin ekonomik büyümesini azalttığını belirtti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve OECD dahil uluslarası kuruluşlar Brexit’in vahim etkilerine karşı uyarıda bulunuyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, referandumun uluslararası ekonominin halihazırda yavaşladığı bir dönemde görünüme ilişkin güveni azalttığını belirtmişti.Hong Kong’da Royal Bank of Canada Asya paraları döviz stratejisti birim yöneticisi Sue Trinh, “Referandumun AB’den çıkış yönünde sonuçlanması durumunda birçok belirsizlik oluşur. Mesele diğer üyeleri de içine çekeceğinden euro ve AB için olumsuz etkileri daha fazla olur” dedi.

Endişeler tüketici güvenini vuruyor

İngiltere’nin son otomobil satış verileri Avrupa Birliği ile yaşanan belirsizlik durumunun tüketici güvenini vuracağına işaret ediyor. Motor İmalatçıları ve Tüccarları Derneği özel müşterilere satışların geçtiğimiz yıl mayıs ayına göre yüzde 3 düştüğünü söyledi. Öte yandan araç kiralama hizmeti veren şirketlerden gelen yüksek talep sebebiyle toplam satışların yüzde 2.5 arttığı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir