Protestolara öğrenciler de katıldı

Ukrayna hükümetinin AB'ye yönelik tutumunun protesto edildiği gösterilere üniversite öğrencileri de katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Başkent Kiev'in merkezinde devam eden gösterilere çeşitli üniversitelerden katılan yaklaşık 3 bin öğrenci, hükümetin AB ile yakınlaşmasını talep ederken, AB ile imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması hazırlıklarını, Rusya ile ticari ilişkileri kaybetmeyi göze alamayacağı gerekçesiyle askıya almasına tepki gösterdi. 

Ülkede pazar gününden bu yana devam eden gösterilerin hedefi, 28-29 Kasım'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek AB Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne az bir süre kala Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç hükümetinin söz konusu anlaşma konusunda fikrini değiştirme yönünde baskı yapmak. 

AB'nin Ukrayna ile anlaşmayı imzalama şartlarından biri cezaevindeki eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun başka ülkede tedavi edilmesine izin verilmesiydi. Batı, Timoşenko'nun siyasi olarak cezaevinde tutulduğunu düşünüyor. Yanukoviç'in Timoşenko'yu siyasi açıdan tehdit olarak gördüğü yorumu yapılıyor.  

Ukrayna'da halen tutuklu bulunan ve dün açlık grevine başladığını açıklayan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılmasına olanak tanıyacak tasarı parlamentoda reddedilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir