Putin altıncı iktidar dönemine başladı

Putin, seçimlerde büyük bir farkla tekrar başkan seçildi ve altı yıllık altıncı iktidar dönemine başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hafta sonunda yapılan seçimlerde büyük bir farkla tekrar başkan seçildi. Putin altı yıl daha devlet başkanlığını yürütecek.

Putin 2024'te sona erecek bu altıncı iktidar döneminin sonunda dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya'yı çeyrek asır yönetmiş olacak.

Putin seçmene, yeni dönemde Rusya'nın Batı'ya karşı savunmasını güçlendirme ve hayat standartlarını yükseltme sözü verdi.

Rusya seçim komisyonu, oyların yüzde 70'inin sayılması tamamlandığında Putin'in seçimi kazandığını bildirdi. Putin'in, kazanacağından şüphe duyulmayan seçimlerde, oyların yüzde 79.5'ini aldığı açıklandı.

Moskova'daki Kızıl Meydan'da destekçilerine hitap eden Putin seçim zaferini zor koşullar altında elde ettiği başarılara seçmenin verdiği güven oyu olarak niteledi.

Putin, "Bu birliği korumamız çok önemli. Anavatanımızın geleceğini zihnimizde tutacağız" diyen Putin, zor günlerle karşı karşıya olduklarını ancak Rusya'nın elinde bir "atılım" yapma fırsatı bulunduğunu söyledi.

Devlet televizyonu ve iktidar partisinin güçlü desteğini alan Putin'in seçimleri kazanacağından kimse en ufak bir şüphe duymuyordu.

Seçimlerde yarışan Komünist Parti'nin adayı Pavel Grudinin oyların yaklaşık yüzde 13'ünü, aşırı sağcı aday Vladimir Zhirinovsky ise yaklaşık yüzde 6'sını aldı. Muhalefet lideri Alexei Navalny'nin ise seçimlere katılması yasaklanmıştı.

Rekabetin neredeyse olmadığı seçimlerin ardından katılım sayıları merakla bekleniyor. İlk belirlemeler seçimlere katılım oranının yüzde 60'ın üzerinde olduğunu gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir