Putin, G20 ve BRICS'e odaklandı

İki yıldır G7 toplantılarına çağrılmayan Rus lider Putin'in, hedefinin G20 ve BRICS olduğu belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus uzmanlar, Kırım'ı ilhakı nedeniyle G7 toplantılarına çağrılmayan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, daha verimli ve gerçek küresel dengeler gözeten formül olarak G20 ve BRICS üzerine odaklandığını ileri sürdü.  

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya'nın Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Zirvesi'nin ardından yaptığı değerlendirmede, G7 ve G8 formatlarının küresel sorunları görüşmek için yeterli olmadığını savunmuş, "Putin, küresel ekonomi ve diğer alanlarda gerçek dengeleri gözeten daha verimli başka formüllere odaklandığını" söylemişti. 

Peskov'un açıklamalarını  değerlendiren Rus uzmanlar, Kremlin'in işaret ettiği formülün G20 ve BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) olduğu görüşünü paylaştı. 

"G7, ortak çıkarlar kulübüne dönüştü" 

Politik Enformasyon Merkezi Genel Direktörü Aleksey Muhin, Peskov'un G7 ile ilgili değerlendirmesine katıldığını belirterek, daha verimli formülün G20 ve BRICS olduğunu savundu.  

Muhin, G7'nin ortak çıkarlar kulübüne dönüştüğünü ileri sürerek, "G7 toplantılarında tartışma yaşanmıyor, ülkeler aynı fikri destekliyor. Batı, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerini politik olarak güçsüz gördüğü için bloke ediyor" değerlendirmesinde bulundu.  

G20'de tüm küresel oyuncuların bakış açısı dikkate alındığını anlatan Muhin, "G20, Küresel problemlere uzlaşma tabanlı çözümler bulunmasına olanak sağlıyor" ifadesini kullandı. 

Muhin, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin global oyuncu ve küresel sorunlarda söz sahibi olma isteğinin arttığını vurgulayarak, "Bu ülkelerde, Batı'nın ekonomik gücünün gelişmekte olan ülkelere dayandığı bilinci gelişiyor" diye konuştu.  

 "Rusya, G8'de gelişmekte olan ülkeleri temsil ediyordu" 

Stratejik Komünikasyon Merkezi Başkanı Dmitriy Abzalov, Rusya'nın, G8'de gelişmekte olan ülkeleri temsil ettiğini iddia ederek, "Rusyasız G7 bu özelliğini kaybetti. G7 formatı küresel temsil özelliğini yitirdiği için küresel problemlerin çözümündeki önemini de kaybetti" dedi. 

Kremlin'in işaret ettiği akla gelen ilk seçeneğin G20 ve BRICS olduğunu öne belirten Abzalov, şöyle devam etti: 

 "Çünkü bu formatlarda evrenin her köşesinden katılımın yanı sıra dünyanın en önemli küresel ve bölgesel ekonomileri de temsil ediliyor. Küresel problemlerin çözümü adına en mantıklı platform G20 gibi görünüyor. Örneğin DAEŞ'le mücadele konusunu görüşürken Türkiye gibi bölge ülkelerinin katılımı çok önemli. Ebola konusundaki görüşmelere ise Afrika temsilcisi yer almalı."  

Sanayileşmiş ülkeler grubu G7'de Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. 1998'de Rusya'nın katılımı ile G8 olan ülkeler, geçen yıl Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'ın ilhakı nedeniyle Rusya'yı üyelikten çıkartarak, yola G7 olarak devam etme kararı almıştı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir