Putin'den Kırım'a ilk ziyaret

Batılı ülkelerin uyarılarına rağmen kritik adımı atan Putin, 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları kapsamında, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'a gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVASTOPOL - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zafer Günü kutlamaları kapsamında, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'a gitti.

Putin, Kızıl Meydan'da düzenlenen 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarının ardından uçakla Kırım yarımadasına geçti.

Sivastopol'deki donanma komutanlığında düzenlenen Zafer Günü kutlamalarına katılan Putin, Kırım ve Sivastopol'ün tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinden ve Rusya'ya ilhakından sonra ilk kez yarımadaya gelmiş oldu.

Rasmussen: Bu ziyaretin uygunsuz olduğunu düşünüyorum

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna’da attığı adımları, “sınırı aşan, sorumsuz, yasa dışı ve gayrimeşru” olarak nitelendirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’ı ziyaretinin "uygunsuz" olduğunu söyledi.

Estonya’nın başkenti Talinn’deki Talinn Üniversitesi’nde konuşan Rasmussen, uluslararası hukuk bağlamında Kırım’ı Ukrayna’nın bir parçası olarak görmeyi sürdürdüklerini belirterek, “Bildiğim kadarıyla Ukrayna makamları Putin’i davet etmedi. Dolayısıyla bu ziyaretin uygunsuz olduğunu düşünüyorum” dedi.

"Rusya, Avrupa’da istikrarsızlık ve güvensizlik yarattı"

Rasmussen, Rusya'nın girişimleri nedeniyle Avrupa’nın daha az istikrarlı ve daha az güvenli olduğunu ifade ederek, bu ülkenin uluslararası hukuku, uluslararası düzeni ve uluslararası kurumları hiçe sayan adımlar attığını kaydetti.

Rasmussen, “Rusya, Avrupa’da ve Avrupa-Atlantik bölgesinde belirsizlik, istikrarsızlık ve güvensizlik yarattı” diye konuştu.

Kimsenin yanlış anlamalara ya da yanlış değerlendirmelere kapılmamasını isteyen Rasmussen, NATO’nun ortak savunma ilkesi olan 5. maddenin “bir kaya kadar sağlam” olduğunu ifade etti.

"Rusya'nın saldırgan adımlarına karşı meşru savunma önlemleri aldıklarını" söyleyen Rasmussen, “Gerekmesi halinde daha fazla adım atmaya hazırız” dedi. Rasmussen, atılabilecek adımları da savunma planlarının güncellenmesi, NATO güçlerinin hazırlık düzeyinin yükseltilmesi, tatbikatların artırılması ve birliklerin konuşlandırılma pozisyonlarının gözden geçirilmesi olarak sıraladı.

Rusya’ya yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu

Rasmussen, Rusya’nın NATO’yu bir ortak yerine hasım olarak görmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek bu ülkeye geri adım atarak yeniden uluslararası toplumun bir parçası olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Rasmussen, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin çekildiğine dair bir gözlemlerinin olmadığını yineledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir