Putin'den Sisi'ye destek

Rus lider Putin, Moskova'yı ziyaret eden Mısır'ın darbeci Savunma Bakanı Sisi'ye cumhurbaşkanlığı adaylığı için destek verdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- Mısır’da 3 Temmuz 2013’te seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinin ardından cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı büyük merak konusu olan Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi, sürpriz bir Rusya ziyareti gerçekleştirirken, Moskova ile 2 milyar dolarlık silah alacağı haberlerine dair bir açıklama yapılmadı.

Sisi'nin ziyarette Moskova'dan silah anlaşmasını 'koparıp koparmadığı' resmen bilinmese de, darbeci general Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den cumhurbaşkanlığı adaylığı için önemli bir destek kopardı. Rusya lideri Putin, Sisi’nin başkanlık adaylığını desteklediğini söyledi.

Rus haber ajanslarına göre Putin'in Sisi'ye, "Cumhurbaşkanlığına aday olma kararı aldığınızı biliyorum. Mısır halkının kaderi için bu misyonu üstlenmek, çok sorumlu bir karar. Kendim ve Rus halkı adına size başarılar dilerim" dedi. Sisi, henüz resmen ilan etmese de ancak Mursi'nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Öte yandan Sisi ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile başkent Moskova’da 2+2 formatında bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Konukevi’ndeki 2+2 görüşmelerinden önce iki ülkenin dışişleri bakanları Lavrov ve Fehmi görüştü. Taraflar daha sonra savunma bakanları Şoygu ve Sisi’nin katılımıyla geniş çaplı bir görüşme gerçekleştirdi. 

Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından dışişleri bakanları Lavrov ve Fehmi ortak basın toplantısı düzenledi. Ancak toplantıda taraflar, basında yer alan ‘cebinde 2 milyar dolarla Moskova’ya giden Sisi’nin Rusya’dan silah alacağı’ haberlerine dair bilgi vermedi.

Ekonomik ve askeri konular ele alındı

Lavrov, görüşmelerde ekonomik, ticari ve askeri konular başta olmak üzere iki ülke ilişkilerini konuşma fırsatı bulduklarını söyledi. Lavrov, ayrıca Suriye krizi ve İsrail-Arap ülkeleri ilişkileri başta olmak üzere bölgesel ve küresel krizleri de değerlendirdiklerini ifade etti. Rus bakan, bölgesel ve uluslararası terörizmle mücadele konusunun da gündeme geldiğini ekledi. 
Lavrov, Rusya-Mısır 2+2 görüşmeleri hakkında konuşurken, bu formatın iki ülke ilişkilerini sistemli ve kapsamlı bir şekilde ele alma imkanı verdiğini kaydetti. Lavrov, Rusya ve Mısır’ın askeri alandaki işbirliğine hız vereceğini belirterek, “Askeri ve askeri teknoloji alanlarındaki işbirliğine ivme kazandıracak belgelerin hazırlanması sürecinin kısaltılması konusunda anlaştık” dedi. 
İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istedikleri ifade eden Lavrov, Rusya-Mısır hükümetlerarası ekonomik ve ticari görüşmelerinin önümüzdeki ayın sonunda yapılacağı bilgisini paylaştı. 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2+2 görüşmelerine katılan bakanlarla görüşeceğini söyleyen Lavrov, “Görüşmemizin tüm ayrıntıları Putin ile görüşmeden sonra yayınlanacak ortak deklarasyonda yer alacak” ifadesini kullandı. 

Rus Bakan Lavrov, görüşmede Kuzey Afrika’nın su sorununun da konuşulduğunu kaydetti. Son dönemlerde sıkça gündeme gelen su probleminin sadece Mısır ve komşu ülkeler için değil, tüm bölgeler için gittikçe ısınan bir konu olduğunu kaydetti. Lavrov, bu sorunun “bölge halklarının ihtiyaçları göz önüne alınarak karşılıklı anlaşmalarla” çözüme kavuşacağını söyledi. 
Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazandığına vurgu yaptı. Fehmi, “Görüşmede, Rusya ve Mısır arasındaki ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal alandaki ilişkileri konuştuk. Savunma bakanları da askeri ve askeri-teknoloji alanlarını değerlendirdi” diye konuştu.

'Suriye'de diplomatik çözümden yanayız'

Mısırlı bakan, görüşmede bölgesel ve küresel sorunları değerlendirdiklerini söyledi. Fehmi, “Dünyada yaşanan bölgesel ve küresel çaptaki krizlerin barışçıl yollardan çözümü konusunda ortak fikir beyan ettik. Bu kapsamda, Suriye krizinin de diplomatik yollardan çözüleceği fikri üzerinde durduk” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerle ilgili Rus resmi haber ajansı İtar-Tass’ta yer alan habere göre, iki ülke savunma bakanları Rusya ve Mısır arasındaki askeri işbirliğini değerlendirdi. Görüşmede iki bakan, Rusya ve Mısır orduları arasında deniz ve hava kuvvetlerindeki işbirliğinin geliştirilmesi konusu üzerinde durdu. Bu kapsamda, Mısırlı askerlerin Rusya’da eğitim alması, ortak tatbikatlar ve heyet değişimi fikirleri gündeme geldi. Rus bakan Şoygu ise Rusya ve Mısır arasındaki askeri işbirliğinin pratik ve sağlam hukuki temellere dayanan bir karakter taşıması gerektiğini söyledi. Şoygu, bölgede “kilit rol oynayan” Mısır ile ilişkilerine büyük anlam yüklediklerini kaydetti. Mısır ve Rusya’nın bölgesel ve küresel problemlere bakış açısının benzer olduğunun altını çizen Şoygu, “Ülkeler arasındaki askeri işbirliğinin pratik karakter taşıyarak, silahlı kuvvetlerin güvenliğin artırılmasına katkı sağlaması görüşünde mutabıkız” dedi.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir