"2012 gerçeği, 2011'in umutlarından farklı"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
STRASBOURG - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Arap Baharı'nın 2011'de farklı umutlarla başladığını ancak gelinen noktada gerçekliğin farklı olduğunu söyledi.
 
Strasbourg'da düzenlenen "Dünya Demokrasi Forumu"nun açılışında konuşan Jagland, Arap dünyasındaki gelişmelere değinerek, başlangıçta temsili demokrasi, adil seçimler, insanca bir yaşam, özgürlük, eşitlik ve sosyal adalet talep edildiğini söyledi. "2012'nin gerçeği, 2011'in umutlarından farklı" diyen Jagland, özellikle genç protestocuların baskıcı diktatörler nedeniyle durgunlaştığını söyledi.
 
Libya'nın kanlı bir "iç savaş" yaşadığını belirten Jagland, Suriye halkının da hala devam eden "vahşi" çatışmalar nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi.
"Demokrasiye giden yol inişli çıkışlı ve düzensiz" diyen Jagland, geçiş dönemlerinde, küçük marjinal grupların şiddetten yararlanabileceği uyarısında bulundu. Terörist eylemlerin trajik ama beklenmedik olmadıklarının altını çizen Jagland, Arap Baharı özlemlerinin dini kullanan kişiler tarafından ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.
 
Jagland, "Dini bu tür politikalardan kurtarmanın zamanı gelmiştir" diyerek, Kuzey İrlanda'da yaşanan olaylar için asla "Hristiyan terörizmi" demediğine işaret etti. Jagland, "Siyasi amaçlar için Hristiyanlığı sömüren insanlar vardı. İşte bu terörizmdi" diye konuştu.
 
Dünya Demokrasi Forumu kapsamında Avrupa Konseyi Genel Kurul salonunda ayrıca, Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries, Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Bernard Cazeneuve, 2011 Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli kadın aktivist Tavekkül Karman da birer konuşma yaptı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir