"AB, Rumlar'ı motive etsin"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB'den Rum tarafına baskı yapmalarını istemediklerini, motive etmelerini istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB'den Rum tarafına baskı yapmalarını istemediğini, istediğinin Rum tarafını motive etmeleri olduğunu söyledi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'le AB Komisyonu'nda bir saati aşan görüşmenin ardından basına konuşan Talat, "AB'den Rum tarafına baskı yapmalarını istemiyorum. Benim istediğim Rum tarafını motive etmeleridir. Nasıl motive edileceği konusunda biz görüşlerimizi söyledik. İzolasyonların kaldırılması dedik, direkt uçuşlar dedik, doğrudan ticaret dedik. Ancak bunu yapmadılar, yapamadılar. O zaman top onlarda. Bu motivasyonu onların yaratmaları lazım. Bu Avrupalılar her şeyi düşünüyorlar, bunu da düşünsünler" dedi.

AB'nin Kıbrıs'ta çözümü gerçekten istiyorsa bu doğrultuda taraflara yardımcı olması gerektiğini belirten Talat, şöyle konuştu:

"Sorunun çözümünü biz istiyoruz, Rum tarafı da istediğini söylüyor. Bana sorarsanız (Rum lider Dimitris) Hristofyas'ın da şahsen çözüm istediğine inanıyorum. Tabi Rum yönetimindeki kurulu düzenin çözüm isteyip istemediği konusunda ciddi şüphelerim var. Dolayısıyla Hristofyas'ın da çözüm istediği ölçüde ve istediği doğrultuda desteklenmesi lazım. Unutmayın bu anlaşma iki tarafta da oylamaya girecek. Geçen defa Rum tarafı oylamada çözümü reddetti. Bu kez bunun olmaması için iyi bir iletişim stratejisi geliştirilmesi lazım. AB bu konuda uzmandır."