"Anlaşacağımızdan eminim"

Yunanistan Başbakanı Çipras, süre uzatımı taleplerinin kabul edileceğinden emin olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eurogroup Maliye Bakanları Yunanistan'ın kredi anlaşmasının 6 ay uzatılması talebini görüşmek üzere bugün yeniden masaya oturuyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, konuyla ilgili Reuters'a açıklamalar yaptı. Çipras şunları söyledi: "Altı aylık süre uzatımı talebinin koşullarıyla birlikte kabul edileceğinden eminim. Yunanistan, taraflar adına karşılıklı olarak faydalı bir çözüm sağlanması için "mümkün olan herşeyi" yaptı. Bu "Avrupa'nın geleceği adına, tarihi nitelikte bir siyasi karar."

 'Anlaşmaya varmak istiyoruz' 

Bu arada üst düzeyli bir Yunan yetkilisi, bugünkü toplantısı öncesinde, tarafların reform paketi karşılığında mali yardım biçiminde bir anlaşmaya yaklaştıklarını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Yunanistan'ın anlaşma sağlamak için pek çok taviz verdiğini ve euro bölgesinin de esneklik göstermesi gerektiğini belirtti. Yetkili, Yunanistan'ın anlaşmaya bugün varmak istediğini, ancak euro bölgesi maliye bakanlarının baskıları karşısında geri adım atmayacağını belirterek, "Yolun beşte dördünü biz aldık, onların da beşte birini gitmesi gerekiyor" dedi. 

Almanya: Anlaşma haftaya  

Almanya'nın AB Komisyonu üyesi Günther Öttinger ise Yunanistan ve kreditörlerinin anlaşma sağlayacaklarına inandığını, ancak bunun için gelecek hafta Euro Bölgesi liderleri arasında bir toplantıya daha ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. Öttinger Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi içinde kalabilmesi için çalışıyoruz. Bu zeminde, anlaşmanın gelecek sekiz gün içerisinde mümkün olabileceğini, gerekirse hükümet liderlerinin bir toplantı daha yapabileceklerini düşünüyorum" dedi. Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerle yaptığı finansal yardım programı, uzatılmazsa 28 Şubat'ta bitiyor. Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup Yunanistan'a daha fazla yardımı görüşmek üzere bugün Brüksel'de bir araya gelecek. Almanya Atina'nın dün yaptığı mali yardım programını altı ay uzatma teklifini kabul etmeyerek, teklifin Yunanistan'ın Euro Bölgesi ortaklarınca ortaya konulan koşulları karşılamadığını belirtmişti. En büyük kreditör ülke olarak, Almanya'nın anlaşmayı engelleyecek ve Atina'yı çaresiz bırakacak gücü ve etkisi bulunuyor ve bu potansiyel olarak Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden çıkışa doğru sürükleyebilir. Ancak Avrupa başkentlerindeki bazı yetkililer, Almanya'nın tavrının taktik olduğunu, bir miktar daha çekişmenin ardından hafta sonunda uzlaşmanın sağlanabileceğini belirtiyorlar. Finlandiya Maliye Bakanı Antti Linne, Helsingin Sanomat gazetesine yaptığı açıklamada, bugünkü Eurogroup toplantısında bir uzlaşma çıkacağı umudunu belirtti. Linne, "Dün gece bir uzlaşma olacağına dair umut kıvılcımı görüldü" dedi. 

'Önce program tamamlanmalı' 

Buna karşılık Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling, Yunanistan'ın Eurogroup'a yaptığı başvurudan önceki açıklamasında, bu ülke için yeni bir programa gidilmeden önce halen yürürlükte olan finansal yardım programının tamamlanması gerektiğini söyledi. Schelling, Yunanistan'ın yürürlükteki programın koşullarına saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Yunanistan, Euro Bölgesi'yle arasındaki kredi anlaşmasını altı ay süreyle uzatılmasını dün resmen talep etmişti. Ancak bu talep Almanya tarafından reddedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir