"Barış için geldik"

Mısır'da cumhurbaşkanı seçilen Mursi halka hitap etti: "Bizler savaş için gelmedik barış için geldik Mısır'ın tüm uluslararası anlaşmalarına saygılıyız"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi, "Bizler savaş için gelmedik barış için geldik. Mısır'ın tüm uluslararası anlaşmalarına saygılıyız" dedi. Mısır devlet televizyonundan halka hitap eden Mursi, konuşmasına herkese teşekkür ederek başladı. Savaş için değil barış için geldiklerini söyleyen Mursi, Mısır'ın yaptığı tüm uluslararası anlaşmalara saygılı olduklarını ifade etti.


Seçim sürecinde gösterdikleri gayretlerden dolayı yargı mensupları, ordu ve polise de teşekkür eden Mursi, Mısır'ı vatan kabul eden herkesin başkanı olacağını vurguladı. Yargının üçüncü  güç olduğunu ve yürütmeden ayrılması gerektiğine inandığını açıklayan Mursi, bu yönde çalışacağını kaydetti.

Mısır halkı üzerinde hiçbir hakka sahip olmadığını dile getiren Mursi, "Halkın benim üzerimde hakkı var. Bana yüklenen sorumluluk ve vazifeler var" değerlendirmesinde bulundu. Mısır halkını vatan birliğinin güçlenmesi için çalışmaya davet eden Mursi, "Allah'ın ipine sıkıca sarılın. Hepimizin düşünceleri farklı olsa da hepimiz bu devrime karşı vefakarız" diye konuştu. Muhammed Mursi, güven ve istikrara çıkışın tek yolunun milli birliğin gerçekleştirilmesinden geçtiğini vurgulayarak, yapmaları gereken şeyin ülke kaynaklarının iyi bir şekilde yönetilmesi olduğunu belirtti.

Ülkedeki etnik ve dini grupları kucaklayacaklarını, dünya ile dengeli ilişkiler kuracaklarını belirten Mursi, "Hristiyan olsun Müslüman olsun, hangi meslek ve siyasi grubun içinde olursa olsun bizler Mısırlıyız" ifadesini kullandı. Mursi'nin konuşması Mısır'da adeta hayatı durdurdu. Mursi'nin konuşması esnasında Tahrir Meydanı ile ikinci büyük kent İskenderiye'de havai fişek gösterileri yapıldı. Mısır medyası Mursi'nin konuşmasını olumlu ve kucaklayıcı olarak değerlendirdi.

Mısırlılar geceyi Tahrir'de geçirdi

Seçim Komisyonunun Mursi'nin zaferini resmi olarak ilan etmesinin ardından Tahrir'de başlayan kutlamalar düzenlendi.  Karnaval havasında geçen kutlamaları izlemek isteyen binlerce Mısırlı aileleri ile Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Havai fişek gösterileri ile aydınlanan meydanda şarkılar söylendi, Mursi lehine sloganlar atıldı. Çeşitli yerlere yerleştirilen televizyonlardan diğer kentlerindeki kutlamalar takip edildi.

BM ve Obama tebrik etti

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Muhammed Mursi'yi tebrik etti. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, seçim sonuçlarının resmen açıklanmasını memnuniyetle karşıladığı ve Mısır halkını seçim sürecindeki barışçıl ortam nedeniyle takdir ettiği bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Barack Obama görüşmede, ABD'nin, Mısır'ın demokrasiye geçişini desteklemeye ve devrim umutlarını hayata geçirirken Mısır halkının yanında durmaya devam edeceğini belirtti. Obama, karşılıklı saygı temelinde, Mısır ve ABD arasındaki çok sayıda ortak çıkarı ilerletmek için Mursi ile çalışmaya duyduğu ilgiyi vurguladı. Mursi de Obama'ya teşekkür etti ve ABD'nin Mısır'daki değişime desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmede iki lider, ABD ile Mısır arasındaki ortaklığı ilerletmeye olan bağlılıklarını teyit ederek, gelecek haftalar ve aylarda yakın temas halinde kalmaya devam etmeyi kararlaştırdılar.

Şefik'i de aradı

Obama bugün ayrıca seçimi kaybeden Ahmet Şefik'i de arayarak, başarılı seçim kampanyasından dolayı kutladı. Görüşmede Şefik'e, demokratik süreci destekleyerek ve Mısır halkını birleştirme yönünde çalışarak Mısır siyasetinde rol oynamayı sürdürmesi çağrısında bulunan Obama, yeni Mısır Cumhurbaşkanı ve tüm Mısırlı siyasi gruplarla, ABD ve Mısır arasındaki ortak çıkarları geliştirmek için birlikte çalışmaya olan ilgisini vurguladı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir