"Bazı kriz önlemlerini geri çekme zamanı geldi"

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, finansal sistemi iyileşmekte olan hastaya benzetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, her ne kadar krizin bittiğini söylemek için çok erken olsa da kredi krizinde finansal sistemi destekleyen önlemleri geri çekmenin zamanı geldiğini söyledi.

Finansal sistemi iyileşmekte olan hastaya benzeten Trichet, "eğer hasta ayağa kalkmışsa ilacı geri çekmenin zamanının geldiğini" kaydetti.

Trichet, bir bankacılık konferansında yaptığı konuşmada, enflasyon tehdidine neden olmamak için Avrupa Merkez Bankası'nın kısa süre sonra likidite sağlayıcı olağanüstü önlemlerin bazılarını çekebileceğini belirtti.

Finansal sistemin Avrupa Merkez Bankası'nın yardımı olmadan çalışabileceğini kanıtladığını ifade eden Trichet, politika yapıcıların geçmişteki hataları tekrarlamaktan kaçınması gerektiğine işaret etti.

"Krizin bittiğini söylemek için çok erken"

"Krizin sona erdiğini söylemek için gerçekten çok erken" diyen Trichet, ancak geleceğe bakmanın ve geçmişten ders çıkarmanın zamanı olduğunu söyledi.

Trichet, bankalara da daha fazla kredi sağlamaları ve eğer gerekliyse çeyrek yıl karlarıyla rezervlerini güçlendirmeleri çağrısında bulunurken, primlerin de kontrol altına alınmaya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Jean-Claude Trichet, vergi verenlerinin yeni bir kurtarma turu kabul edemeyeceğini belirtti. 

Aynı konferansta konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de bu yıl söz konusu olduğunda Almanya ekonomisi için en kötünün geçtiğini, ancak sıkıntılı dönemin ve risklerin devam ettiğini söyledi.

Schaeuble, borsalarda son zamanlarda yaşanan yükselişler, artan finasal aktivite ve banka karlılıklarındaki iyileşmelerinin cesaret verici olduğunu buna karşılık önlemleri azaltmanın zamanı olmadığını belirtti.