"Doğu Akdeniz'de suların ısınmasını istemeyiz"
TÜSİAD heyetini kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, deniz altı zenginliğinin sanılanın aksine, Rumların uzlaşmazlığını artırmış göründüğünü ifade ederek, "Temennimiz, müzakere masasına oturulmasıdır" dedi
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) heyetlerini kabul etti. Kıbrıs müzakere sürecinde bir yıla yakın bir zamanın boşu boşuna kaybedildiğini belirten Eroğlu, “Zaman hepimiz için önemlidir. Doğu Akdeniz’de suların ısınmasını hiçbirimiz istemeyiz” dedi.
Eroğlu, deniz altı zenginliklerinin ortaya çıkmasıyla Rumların, uzlaşmaya, anlaşmaya daha yakın olacağını düşünenlerin bulunduğunu ifade ederek, ”Ama gördüğünüz gibi bu deniz altı zenginliği -rakam nedir, net bir şey de ortada yok ama - Rumların uzlaşmasını değil de uzlaşmazlığını artırmış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda heyeti kabulünde konuşan Eroğlu, Türkiye’nin önemli ekonomik kuruluşlarından TÜSİAD’ın gerek ekonomik gerek siyasi alanda barışa yönelik çalışma ve faaliyetlerini iyi takip ettiklerini, Annan Planı’ndaki gayretlerini de iyi hatırladıklarını söyledi.
Kıbrıs’ta anlaşma olması için çalıştıklarına işaret eden Eroğlu, Rum lideri Nikos Anastasiadis'in Cumhurbaşkanı seçildiği zaman kendisinden bırakıldığı yerden müzakerelere devam etme taahhüdü istendiği ve yazıp imzaladığı bir belgeyi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a gönderdiğini kaydetti.
"Temennimiz müzakere masasına oturulması"
Cumhurbaşkanı Eroğlu, temennilerinin müzakere masasına oturulması olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Masaya oturmadan hiçbir konu çözümlenemez. Sadece mektupların gidip gelmesiyle ‘bu kelime fazla, şu kelime eksiktir’ diyerek bir yere varmak mümkün değil. Benim önerim, mademki Sayın Anastasiadis, bırakıldığı yerden müzakerelere devam etmeyi kabul etmedi, o zaman önkoşulsuz oturalım. Zaten müzakere masasında göreceğimiz başlıklar belli. 6 başlık var. Oturalım görüşelim, anlaşabilirsek anlaşırız. Eğer niyet varsa anlaşmamak için bir neden de yok”
Eroğlu, gerek İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat zamanında gerek kendi zamanında görüşülen başlık ve yakınlaşmalar olduğunu anımsatarak, “Biz bırakıldığı yerden devam etmiş olsaydık bugün epeyce mesafe katetmiş, belki de anlaşma noktasına gelmiş olurduk” ifadesini kullandı.
Derviş Eroğlu, geçen şubattan bugüne, ekonomik kriz, ortak açıklama metni gibi tartışmalarla zaman harcamaya devam edildiğini, bunun kendilerinin değil, karşı tarafın suçu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, TÜSİAD’a bugün yapacağı toplantıda başarı dileyerek, dernek yetkililerini yakından tanıdığını, Kıbrıs’ta anlaşma sağlanmasına samimi olarak ilgi duyduklarını bildiğini ancak bunun sadece kendi ellerinde olmadığını, karşı tarafın da aynı iradeyi ortaya koyması gerektiğini anlattı.
Rum yönetimi liderinin, Türkiye’yi muhatap kabul etme gayretlerine dikkati çeken Eroğlu, Kıbrıs’ta iki halk olduğu ve çözümü de bu iki halkın bulacağını kaydetti.