"İzlanda 2011'e kadar AB üyesi yapılacak"

Gazete, "İflasa sürüklenen İzlanda'nın AB üyeliği için başvuracağını ve en geç 2011 yılına kadar birlik üyeliğine kabul edileceğini" öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, "İflasa sürüklenen kuzey Avrupa ülkesi İzlanda'nın birkaç ay içinde Avrupa Birliği üyeliği için başvuracağı ve en geç 2011 yılına kadar da birlik üyeliğine kabul edileceğini" öne sürdü. İddiasını Reykjavik ve Brüksel'deki İzlanda hükümeti ve AB kaynaklarına dayandıran The Guardian, AB Komisyonu'nun da konuyla ilgili hazırlıklara başladığını, nihai kararın ise İzlanda'da mayıs ayında yapılacak genel seçimin ardından verileceğini yazdı.

Muhtemel başvurunun Brüksel'de gayet olumlu karşılanacağı da kaydedilen haberde, normalde yıllar süren AB'ye tam üyelik görüşmelerinin de Brüksel tarafından "hızlı devirde yapılacağı" ve İzlanda'nın rekor sayılabilecek sürede, muhtemelen 2011'de AB'nin yeni üyesi haline geleceği ileri sürüldü.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in de gelişmeleri doğruladığı ve AB'nin iki ülkenin aynı anda üye kabul edilmesi formülünü tercih ettiğini söylediğine dikkat çekilen haberde, Rehn'in, "İzlanda kısa sürede başvurusunu yaparsa ve müzakereler hızla tamamlanırsa Hırvatistan ve İzlanda birliğe aynı anda üye olabilir" dediği bildirildi.

Haberde Rehn'in, İzlanda'nın dünyanın en eski demokrasilerinden biri olduğunu belirttiği ve söz konusu ülkenin stratejik ve ekonomik pozisyonunun da AB için bir değer olacağını söylediği kaydedildi.

Rehn'in bu görüşlerinin Brüksel'deki AB diplomatlarınca da desteklendiği belirtilen haberde, İzlanda'da 9 Mayısta yapılacak genel seçimin, ülkenin AB üyeliği konusundaki akıbetinde belirleyici olacağı vurgulandı.