"Kanaat önderleri Türkiye"

ABD'li Ortadoğu uzmanı Hardy, Arap dünyasında yaşanan son gelişmelerde Türkiye'nin rolüne dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Ortadoğu'daki gelişmelerin bağlamında tüm dünyada Türkiye ile ilgili yorum ve analizler sürüyor. Washington'daki Woodrow Wilson Center Orta Doğu Uzmanı Roger Hardy, BBC'ye, Ortadoğu'da Türkiye'nin örnek alındığını belirtirken, "Bazıları bir lideri takip etmeyi reddetse de, Arap dünyasındaki genç protestocuların çoğunun kanaat önderi teokratik İran değil, demokratik Türkiye" değerlendirmesini yaptı.

Roger Hardy, BBC tarafından yayımlanan değerlendirmesinde "Protestolar 'Arap Baharı'na mı işaret" sorusuna yanıt ararken, "Arap dünyasında müesses nizam dağılıyor. Ancak tamamen çökecek mi, yoksa küllerinden bir şekilde yeniden mi doğacak henüz belirsiz" dedi.

İstikrarı demokrasiye tercih ettiler

Protestocuların öfkesinin Batı, Amerika Birleşik Devletleri ya da İsrail'den çok Arap dünyasının iflas etmiş düzenine yönelik olduğu görüşünü dile getiren Hardy, "Ancak tamamen sorumlu olmasa da, otokrasilerin Arap dünyasındaki gelişiminde Batı'nın da payı var. Amerikalı ve Avrupalı liderler on yıllar boyunca, istikrarı demokrasiye tercih ettiler. Şimdi de ektiklerini biçiyorlar" şeklinde konuştu.

Roger Hardy, Türkiye için "örnek alınıyor" dediği değerlendirmesinde "Bazıları bir lideri takip etmeyi reddetse de, Arap dünyasındaki genç protestocuların çoğunun kanaat önderi teokratik İran değil, demokratik Türkiye" ifadelerini kullandı. Hardy şunları söyledi:

"Arap dünyası ne yöne gidiyor? Uzmanların bu soruyu yanıtlarken biraz temkinli olmaları gerektiğini düşünüyorum. Benim görüşüm ise yaşananların bir ‘Arap baharı'ndan ziyade bir karmaşaya işaret ettiği. Nizamın cephanesi henüz tükenmiş değil. Dolayısıyla Arap dünyasında hakimiyet savaşı bir müddet daha devam edecek gibi görünüyor. Pasta büyük, aktörlerin de kaybedecekleri çok şeyi olduğundan, bunun çok şiddetli bir mücadele olacağından kimsenin şüphesi olmasın."

Bu konularda ilginizi çekebilir