"Katalonya'da referanduma müsaade etmeyeceğim"

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya özerk yönetim hükümetinin 9 Kasım tarihinde gerçekleştirmek istediği bağımsızlık yanlısı referanduma bir kez daha net bir şekilde karşı çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya'da muhalefetin hükümete karşı önergelerini sunduğu meclisteki haftalık olağan oturumda konuşan Mariano Rajoy, "Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasına yönelik bir referandumun yapılmasına müsade etmeyeceğim. Daha da fazlasını söyleyeyim. Hiçkimse avronun, BM anlaşmalarının, AB'nin dışında kalmış, fakirleşmiş, bağımsız bir Katalonya'ya layık değildir" dedi. 

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin meclis sözcüsü Alfred Bosch'un soru önergesini cevaplayan İspanya Başbakanı, kendi geleceğine karar verme hakkının, bir kişiye veya bir gruba verilemeyeceğini, İspanyol halkının tamamını kapsadığını ve bunun anayasada belirtildiğini vurguladı. "Anayasanın üzerine çıkamazsınız. Bu elbette bir kırmızı ışıktır ve demokratik değildir" diyen Rajoy, "Yasalar olmadan demokrasi olmaz. Hepimiz yasaları yerine getirmekle yükümlüyüz ve ben bunu yapacağım. Referandum olmayacak" sözünün altını çizdi.  

Bu arada soru önergesinin sahibi ERC milletvekili Bosch ise "Milyonlarca insan bu cd'nin değişmesini, tam özgürlüğe ve demokrasiye geçilmesini bekliyor. Biz her zaman yeşil ışıkta geçiyoruz ve sizin de 9 Kasım için demokrasinin yeşil ışığını yakmanızı bekliyoruz. Oy kullanmak demokratik bir haktır" görüşünü savundu. Bosch, iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) referanduma karşı sabit tutumunu değiştirmemesi halinde bunun ileride "bir kazaya neden olabileceği" uyarısında bulundu.