"Obama sözünün eri olacağını gösterdi"

Suriye Devlet Başkanı Esad, Irak'tan çekilme, barış isteği gibi konularda Obama'nın sözünün eri olacağını gösterdiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ROMA - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek ve Batı ile İran arasında uzlaşmaya yardımcı olmak istediğini söyledi.

İtalyan La Repubblica gazetesine demeç veren Esad, "Irak'tan çekilme, barış isteği ve Guantanamo'nun kapatılmasıyla, Obama sözünün eri olacağını gösterdi" dedi; ancak ABD dış politikasında "tarihi bir değişiklik" için konuşmanın erken olduğunu kaydetti.

Obama ile görüşme olasılığına ilişkin bir soruya karşılık Esad, "Bu çok olumlu bir işaret olacaktır. Ama sadece kamuoyunun ilgisini çekmek için medyaya poz vermeyi istemiyorum. Obama ile görüşmek ve konuşmak istiyorum " dedi. 

Obama yönetimi ile bölgeye barış getirilmesinde ABD'nin önemli bir rol üstlenebileceğini belirten Esad, Türkiye ve Fransa gibi ülkelerin bölgedeki diplomatik rollerine güven duymasına rağmen, "İsrail'e, sadece Washington'ın baskıda bulunabileceğini" vurguladı.

İsrail ile barış görüşmelerinin yeniden başlamasına hazır olduğunu, ancak İsrail'deki siyasi havadan endişe duyduğunu ifade eden Esad, "(Binyamin) Netanyahu'nun düşüncesinden değil, ama İsrail toplumuna sağ kanadın geri dönmesinden endişe duyuyorum. Bu barış için en büyük engeldir" dedi.