"Protestolar Erdoğan'ın yurt dışı aktivizmini kısıtlıyor"
KUDÜS – İsrail'de, Gezi protestolarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politikası üzerinde kısıtlayıcı bir etkisinin olduğu yorumları yapılıyor. Jerusalem Post gazetesi, protestoların Erdoğan'ın "yurt dışı aktivizmini kısıtlayacağı" görüşünü öne sürdüğü haberinde "Türkiye'de huzursuzluk, muhtemelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha gevşek bir dış politikasına yol açacak" görüşünü öne sürdü.
Jerusalem Post, "Hükümetin (gösterileri) sert biçimde bastırmasının dış politika üzerindeki ilk etkilerinden biri, AB'nin Ankara ile yeni üyelik görüşmeleri turunu Ekim ayına ertelediği Salı günü hissedildi" değerlendirmesinde bulundu.
Gösteriler, Amerikan karar vericilerinin Türk liderine bakışını ekşitebilir
Türkiye'nin AB'ye alınması konusunun uzun bir süreden beri bazı AB üye devletlerinde "direniş" ile karşılandığını ancak "gösterilerin bu sesleri güçlendirdiği"ni savunan gazete, "Ve ABD cephesinde Başkan Obama'nın Erdoğan ile yakın ilişkisine rağmen gösteriler, Amerikan karar vericilerinin Türk liderine bakışını ekşitebilir" görüşünü dile getirdi.
Parlamento dışındaki muhalefet Suriye politikasına meydan okuyabilir
JPost, Suriye konusunda Erdoğan'ın "güçlü söylemi"ne ve Sünni muhaliflere sağlanan desteğe rağmen Ankara'nın Esad rejimine karşı askeri alanda harekete geçmediğini belirttikten sonra uzmanların, Türkiye'deki parlamento dışındaki muhalefetin Ankara'nın Suriye politikasına "meydan okuma" durumunda olacağı değerlendirmelerini aktardı.
Bu bağlamda "Yeni sokak muhalefeti, muhtemelen Ankara'nın Suriye politikasını büyüteç altına alacak" sözlerini kullanan JPost, Kudüs'teki Van Leer Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı Anat Lapidot-Firilla'nın değerlendirmelerine de yer verdi.
Lapidot-Firilla, Türkiye'nin Suriye ve diğer bazı bölgelerde harekete geçme kabiliyetini kaybettiği yönündeki analizlere ilişkin olarak Türkiye'nin hala kritik bölgelerde harekete geçebileceğini öne sürdü.
Erdoğan Gazze'ye ilişkin faaliyetlerini sürdürecek
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi ile ilgisinin süreceğini ve doğalgaz topraklarına akmasını sağlama planlarını devam ettireceğini savunan Lapidot-Firilla, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin seçim kampanyası başlıyor ve bu yüzden Erdoğan, muhtemelen Filistin ve Gazze Şeridine ilişkin faaliyetlerine devam edecek çünkü bu, her zaman kamuoyunun dikkatini iç sorunlardan uzaklaştırmak için kullanılabilir."
JPost, Lapidot-Firilla'nın Türk rejimi için "Gazze bir hazinedir" sözlerini yansıttıktan sonra da "Ancak Suriye konusunda bağırır ama ısırmaz politikası devam edebilir. Örneğin geçen ay Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kitlesel öldürmeler için ‘çok, çok ağır bir bedel' ödeyeceğini söylemişti" diye yazdı.